Saturday, 17 May 2014

SAGU MERAH KELAPA

Sagu kelapa untuk minum petang ~ ahh tak kisahlah... nak buat sarapan pagi pun ok, paling suka ialah sebagai juadah berbuka puasa. Keenakkannya bertambah jika   kelapa parut yang diguna adalah segar dan sagunya tidak mentah. 


Kueh Sagu Merah
Ada 2 cara untuk buat kueh sagu ini. Kalau suka kacau, kita kacau sampai masak. atau alternatifnya kita lengat.

Jom buat kueh sagu merah....

Bahan-bahannya:

300 gm sagu mata ikan ( saya suka yang warna merah )
1/4 biji kelapa ~ diparut halus
1/2 cawan gula pasir
3 gelas air
pewarna secukupnya
secubit garam 
daun pandan 

Cara Menyediakannya:

  1. Bersihkan sagu dan rendam dengan air bersama pewarna merah selama 5 minit.
  2. Masakkan gula dengan air sehingga cair.
  3. Masukkan sagu, daun pandan dan kacau hingga kembang.
  4. Angkat dan tuang kedalam loyang. Sejukkan.
  5. Gaulkan kelapa parut dengan garam secukup rasa.
  6. Potong sagu yang telah sejuk dan golekkan/gaulkan dengan kelapa parut.
  7. Hidangkan.
Lembut dan enak

Mai sepinggan !!

Saturday, 3 May 2014

PUDING CENDOL

Hi .......... apa khabar ??? Hari ini adalah hari yang paling sibuk , pada masa yang sama kawan minta tolong buatkan Puding Cendol... ada syarat pulak tu... tak mau manis tapi nak sedap..
Ha ha ha... pening juga kepala kerana bukan senang nak modify resepi.
Selepas beberapa percubaan, akhirnya aku dapat satu resepi yang perfek!!

Puding Cendol yang sedap
Jom buat Puding Cendol....

Bahan-bahannya:
Untuk Lapisan Bawah (Gula Merah)
800 ml air
300 gm gula merah
400 ml santan pekat
15 gm agar-agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam 

Cara menyediakannya: 
  1. Masakkan gula merah dengan sedikit air ( gunakan 300ml daripada 800ml)
  2. Apabila hancur, angkat dan tapiskan air gula.
  3. Masukkan air gula merah, baki air dan agar-agar ke dalam periuk.
  4. Masakkan hingga mendidih.
  5. Pukul kuning telur di dalam santan.
  6. Tuangkan santan ke dalam adunan, masukkan garam.
  7. Biarkan mendidih sekejab, angkat dan tuangkan kedalam loyang 10x10".
  8. Sejukkan. 
Untuk Lapisan Atas (Cendol)
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar-agar powder
500 gm cendol
sedikit garam

Cara menyediakannya: 
  1. Masakkan air, agar-agar powder dan gula pasir sehingga mendidih.
  2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  3. Masukkan cendol. Kacau perlahan-lahan selama 2/3 minit.
  4. Angkat. Tuangkan adunan di atas lapisan gula merah dan sejukkan. 
  5. Apabila beku dan sejukkan di dalam peti ais.
  6. Keluarkan, potongkan dan hidangkan sejuk-sejuk. 
( nota: sebelum tuang ke atas lapisan agar-agar gula merah, pastikan ia dicakar-cakarkan / ditusuk sedikit dengan garpu supaya melekat bila beku)

Nyum..Nyum..



                   Mai sepinggan !!

Wednesday, 30 April 2014

APOM LENGGANG

Apom Lenggang ~ Nama Apom Lenggang mungkin kerana masa membuat apom ni kena angkat kuali kecil dan lenggang-lengangkan nya....


Kalau zaman dulu apom lenggang ni disajikan untuk breakfast. Zaman sekarang, tiap hari boleh beli di kiosk kueh tepi-tepi jalan dan biasanya dijual waktu petang.

Allahyarhamah emak selalu buat apom lenggang dan dimakan dengan kelapa parut. Keharuman apom lenggang dan kelapa yang baru diparut amat menyelerakan...


Enak dimakan bersama kelapa

Rangup ditepi dan lembut ditengah
Jom buat apom lenggang ..

Bahan-bahannya:

300 gm tepung beras ~ zaman dulu kita kisar tepung sendiri
250  ml santan  pekat + 30 ml air
3/4 sudu kecil yis Mauripan
3/4 sudu kecil garam
50 gm gula pasir
1/2 cawan nasi

Cara menyediakannya:
  1. Campurkan semua bahan dan blenderkannya.
  2. Tuangkan kedalam mangkuk adunan dan kacau biar sebati.
  3. Tutupkan dengan tuala lembab.
  4. Rehatkan adunan hingga naik 2 kali ganda (45 minit).
  5. Panaskan kuali kecil dan sapukan minyak supaya tak lekat.
  6. Sendukkan 1/4 adunan ke dalam kuali yang panas.
  7. Perlahankan api.
  8. Lenggangkan supaya adunan menjadi rata dan bulat.
  9. Tutup sebentar, 2-3 minit.
  10. Bila Bahagian tepi sudah kekuning-kuningan angkat. 
  11. Buat sehingga adunan habis.
  12. Hidangkan bersama kelapa parut dan gula merah.

Mai Sepinggan !!



NASI GORENG OBAMA

Hari ini baca news paper... banyak cerita-cerita tentang Barack Obama melawat Malaysia. Sudah habis baca news paper, nak kena masak pula, tapi nak masak apa ya? 

Dalam keadaan tak ada air, kita masaklah yang paling mudah... tapi biar sedap!

Nasi goreng pun kira ok sebab ada semua dalam satu, lauk, sayur pun ada. Kita panggil saja Nasi Goreng Obama... tak hitam, tak putih, tak pedas...yang penting sedap !! Sajian ni yang lengkap.

Jom masak nasi goreng Obama ..


Hiaslah, letak udang seekor

Letak keropok dan telur mata kerbau

Bahan-bahannya:

3 mangkuk nasi sejuk
8 ekor udang basah - bersihkan 
1 biji karot - potong dadu
1/4 kobis - dipotong
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
3 sudu besar kicap pekat manis
garam secukup rasa
satu senduk minyak untuk menumis

Cara menyediakannya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumiskan bawang sampai kuning.
  3. Masukkan karot, dan udang basah - kacau.
  4. Masukkan kobis dan nasi - kacau.
  5. Masukkan kicap dan garam secukup rasa.
  6. Kacau sehingga masak.
  7. Angkat dan hidangkan.
Ha.. ha..Nasi Goreng Obama


Mai Sepinggan !!!

Tuesday, 22 April 2014

IKAN KERAPU KUKUS STIM

Owhhhhhh...  lamanya tak menulis...dan tak sempat nak keluarkan gambar baru ....

Masak-masak pun banyak yang tergendala kerana tak ada air.. walau bagaimana pun hari ini sempat buat ikan kerapu  kukus..

kerapu kukus

Jeng..jeng..jeng... inilah kerapu kukus saya. Mudah, cepat dan sedap!

Apakah bahannya?

2 ekor kerapu yang segar  - dibersihkan
2 batang serai di ketuk
1/2 karot di potong
7 ulas bawang putih- dibelah 2
2 inci halia muda - di potong 
3 biji asam boi - jika suka
sedikit lada hitam
garam secukup rasa
daun sup dan daun bawang untuk ganishing.

Cara menyediakannya:
  1. Sapukan garam pada ikan.
  2. Letakkan serai di dalam kukusan.
  3. Letakkan ikan, bawang putih, halia, lada hitam, karot.
  4. Kukuskan selama 20 minit, bila masak tutup api.
  5. Biarkan 5 minit sebelum buka kukusan.
  6. Angkat dan percikkan minyak bijan 
  7. Taburkan daun bawang dan daun sup.
Enaknya dimakan dengan cili kicap....

cili kicap

Mai Sepinggan !!

Saturday, 8 March 2014

TENDERLOIN STEAK

Bila teringat nak makan steak, tak ada apa yang susah sangat nak masaknya... kita cuba masak sendiri.. apa-apa pun pan-fried saja...

tenderloin steak
Jom kita masak steak hari ini...

Bahan-bahannya:
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu teh garam
1 sudu besar rosemary incang kasar
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar kulit lemon diparut
1 keping daging tenderloin (300 gm) 
boleh juga guna ribeye

Cara Menyediakannya:
  1. Campurkan semua bahan, lumurkan dan perapkan daging dengan campuran di atas selama sejam.
  2. Panaskan skillet cast-iron dengan api sederhana.
  3. Ambil daging sahaja dan tanggalkan bahan marinate.
  4. Letakkan dalam skillet dan bakar sehingga dua minit. 
  5. Terbalikkan steak dan bakar dua minit lagi.
  6. Terbalikkan semula ke dua-dua belah untuk mendapat kesan bakar selama dua minit sebelah lagi sehingga masak. Biar kan selama lima minit.
  7. Angkat dan hidangkan dengan tomato, jagung, tomato dan juga sayuran yang disukai.

Mai Sepinggan !!


Saturday, 1 March 2014

MEE KARI .. PEKAT-PEKAT GITU SEDAP !!!

Yeaaaaa..... hari ini kita buat mee kari. Mee kari yang pekat-pekat kuahnya.. original, macam zaman dulu-dulu makan dekat gerai di Benteng  (sekarang dah jadi stesen LRT Masjid Jamek ?) atau dekat Kompleks Munsyi Abdullah ( sekarang dah jadi Balai Polis Dang Wangi?). Allahyarham Abang Nan selalu belanja makan mee kari di sana....



Ada terung goreng, kacang panjang, sawi dan sambal 



Jangan lupa tahu pok dan telur rebus



owhhhhhh mennn!!!



Dalam kari ini aku letak juga ketam, kerang  dan sotong ball ... tapi hari ini tak sempat cari kerang 

Bahan-bahannya untuk kari :

1/4 bungkus rempah kari ikan - jadikan pes
1 kg santan pekat +  1 1/2 liter air
5 ulas bawang putih dan 4 ulas bawang merah tumbuk
1 tangkai daun kari
2 sudu halba campur (kas-kas)
2 batang serai
1 cawan minyak untuk menumis
3 keping asam keping garam - tambah jika nak masam lebih
garam secukup rasa

* isi kari
2 ekor ketam bersihkan dan potong 4,
5 ekor  udang kertas - aku suka saiz besar
5 biki bebola ketam - belah dua 
10 biji tahu pok
1 cawan kerang rebus dan dikopek

Cara menyediakannya:
  1.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang, masukkan halba campur dan kacau hingga layu.
  2. Masukkan rempah dan daun kari  dan kacau sampai naik minyak.
  3. Masukkan ketam dan udang - kacau sebentar.
  4. Masukkan asam keping, santan, tahu pok dan sotong ball.
  5. Masukkan garam dan kacau perlahan sehingga masak.
  6. Angkat dan hidangkan.

Bahan-bahan lain untuk mee:
1 paket mee kuning - di celur 
2 tangkai sawi - di bersihkan, potong dan celur.
3 papan kacang panjang - di potong dan goreng hingga masak
1 biji terung - dipotong dan goreng hingga masak
2 biji telur di rebus keras dan belah 2
1 mangkuk sambal cili - jika suka




Mai Sepinggan !! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...