Saturday, 17 May 2014

SAGU MERAH KELAPA

Sagu kelapa untuk minum petang ~ ahh tak kisahlah... nak buat sarapan pagi pun ok, paling suka ialah sebagai juadah berbuka puasa. Keenakkannya bertambah jika   kelapa parut yang diguna adalah segar dan sagunya tidak mentah. 


Kueh Sagu Merah
Ada 2 cara untuk buat kueh sagu ini. Kalau suka kacau, kita kacau sampai masak. atau alternatifnya kita lengat.

Jom buat kueh sagu merah....

Bahan-bahannya:

300 gm sagu mata ikan ( saya suka yang warna merah )
1/4 biji kelapa ~ diparut halus
1/2 cawan gula pasir
3 gelas air
pewarna secukupnya
secubit garam 
daun pandan 

Cara Menyediakannya:

  1. Bersihkan sagu dan rendam dengan air bersama pewarna merah selama 5 minit.
  2. Masakkan gula dengan air sehingga cair.
  3. Masukkan sagu, daun pandan dan kacau hingga kembang.
  4. Angkat dan tuang kedalam loyang. Sejukkan.
  5. Gaulkan kelapa parut dengan garam secukup rasa.
  6. Potong sagu yang telah sejuk dan golekkan/gaulkan dengan kelapa parut.
  7. Hidangkan.
Lembut dan enak

Mai sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...