Tuesday, 22 April 2014

IKAN KERAPU KUKUS STIM

Owhhhhhh...  lamanya tak menulis...dan tak sempat nak keluarkan gambar baru ....

Masak-masak pun banyak yang tergendala kerana tak ada air.. walau bagaimana pun hari ini sempat buat ikan kerapu  kukus..

kerapu kukus

Jeng..jeng..jeng... inilah kerapu kukus saya. Mudah, cepat dan sedap!

Apakah bahannya?

2 ekor kerapu yang segar  - dibersihkan
2 batang serai di ketuk
1/2 karot di potong
7 ulas bawang putih- dibelah 2
2 inci halia muda - di potong 
3 biji asam boi - jika suka
sedikit lada hitam
garam secukup rasa
daun sup dan daun bawang untuk ganishing.

Cara menyediakannya:
  1. Sapukan garam pada ikan.
  2. Letakkan serai di dalam kukusan.
  3. Letakkan ikan, bawang putih, halia, lada hitam, karot.
  4. Kukuskan selama 20 minit, bila masak tutup api.
  5. Biarkan 5 minit sebelum buka kukusan.
  6. Angkat dan percikkan minyak bijan 
  7. Taburkan daun bawang dan daun sup.
Enaknya dimakan dengan cili kicap....

cili kicap

Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...