Saturday, 3 May 2014

PUDING CENDOL

Hi .......... apa khabar ??? Hari ini adalah hari yang paling sibuk , pada masa yang sama kawan minta tolong buatkan Puding Cendol... ada syarat pulak tu... tak mau manis tapi nak sedap..
Ha ha ha... pening juga kepala kerana bukan senang nak modify resepi.
Selepas beberapa percubaan, akhirnya aku dapat satu resepi yang perfek!!

Puding Cendol yang sedap
Jom buat Puding Cendol....

Bahan-bahannya:
Untuk Lapisan Bawah (Gula Merah)
800 ml air
300 gm gula merah
400 ml santan pekat
15 gm agar-agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam 

Cara menyediakannya: 
  1. Masakkan gula merah dengan sedikit air ( gunakan 300ml daripada 800ml)
  2. Apabila hancur, angkat dan tapiskan air gula.
  3. Masukkan air gula merah, baki air dan agar-agar ke dalam periuk.
  4. Masakkan hingga mendidih.
  5. Pukul kuning telur di dalam santan.
  6. Tuangkan santan ke dalam adunan, masukkan garam.
  7. Biarkan mendidih sekejab, angkat dan tuangkan kedalam loyang 10x10".
  8. Sejukkan. 
Untuk Lapisan Atas (Cendol)
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar-agar powder
500 gm cendol
sedikit garam

Cara menyediakannya: 
  1. Masakkan air, agar-agar powder dan gula pasir sehingga mendidih.
  2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  3. Masukkan cendol. Kacau perlahan-lahan selama 2/3 minit.
  4. Angkat. Tuangkan adunan di atas lapisan gula merah dan sejukkan. 
  5. Apabila beku dan sejukkan di dalam peti ais.
  6. Keluarkan, potongkan dan hidangkan sejuk-sejuk. 
( nota: sebelum tuang ke atas lapisan agar-agar gula merah, pastikan ia dicakar-cakarkan / ditusuk sedikit dengan garpu supaya melekat bila beku)

Nyum..Nyum..



                   Mai sepinggan !!

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...