Wednesday, 30 April 2014

APOM LENGGANG

Apom Lenggang ~ Nama Apom Lenggang mungkin kerana masa membuat apom ni kena angkat kuali kecil dan lenggang-lengangkan nya....


Kalau zaman dulu apom lenggang ni disajikan untuk breakfast. Zaman sekarang, tiap hari boleh beli di kiosk kueh tepi-tepi jalan dan biasanya dijual waktu petang.

Allahyarhamah emak selalu buat apom lenggang dan dimakan dengan kelapa parut. Keharuman apom lenggang dan kelapa yang baru diparut amat menyelerakan...


Enak dimakan bersama kelapa

Rangup ditepi dan lembut ditengah
Jom buat apom lenggang ..

Bahan-bahannya:

300 gm tepung beras ~ zaman dulu kita kisar tepung sendiri
250  ml santan  pekat + 30 ml air
3/4 sudu kecil yis Mauripan
3/4 sudu kecil garam
50 gm gula pasir
1/2 cawan nasi

Cara menyediakannya:
  1. Campurkan semua bahan dan blenderkannya.
  2. Tuangkan kedalam mangkuk adunan dan kacau biar sebati.
  3. Tutupkan dengan tuala lembab.
  4. Rehatkan adunan hingga naik 2 kali ganda (45 minit).
  5. Panaskan kuali kecil dan sapukan minyak supaya tak lekat.
  6. Sendukkan 1/4 adunan ke dalam kuali yang panas.
  7. Perlahankan api.
  8. Lenggangkan supaya adunan menjadi rata dan bulat.
  9. Tutup sebentar, 2-3 minit.
  10. Bila Bahagian tepi sudah kekuning-kuningan angkat. 
  11. Buat sehingga adunan habis.
  12. Hidangkan bersama kelapa parut dan gula merah.

Mai Sepinggan !!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...