Cantik sungguh gaya dan persembahan hidangannya ... keenakkannya tidak terkata..
Kemudian Cik Hawa Baba pula masak Laksa Johor....walaupun Cik Hawa ni orang Melaka tetapi laksa Johornya sangatlah sedap!!
Sedapnya!! |
Begitu lah aku dapat resepi Laksa Johor ni, memang asli dan memang sedap !
Jom buat laksa Johor...
Bahan-bahan untuk kuahnya:
1 kg ikan kembong direbus dan ambil isi (sedap jika dicampur dengan isi ikan parang)
300 gm udang basah - kupas dan direbus
1 cawan udang kering - direndam
5 sudu besar rempah kari ikan
5 sudu besar cawan pes cili kering
3 batang serai ~ diketuk
1 inci halia ~ mesinkan
1 inci lengkuas ~ mesinkan
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
7 sudu besar kerisik
1/2 kg pati santan
5 keping asam keping (secukup rasa)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara menyediakannya:
- Mesinkan isi ikan, udang basah, udang kering sehingga halus dan ketepikan.
- Mesinkan halia, lengkuas, bawang besar dan bawang putih sehingga halus.
- Pijarkan minyak dalam periuk dan tumiskan serai rempah kari dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan cili mesin, bawang, halia dan lengkuas ~ kacau sehingga masak.
- Masukkan isi ikan, pes udang dan udang kering.
- Masukkan kerisik, santan pekat dan kacau.
- Masukkan asam keping dan garam.
* Jika kuahnya terlalu pekat, tambahkan air panas. (Kuah laksa Johor sepatutnya agak pekat)
Kuah yang ditumis ~ masak sehingga naik minyak |
Kerisik ~ jangan lupa masukkan ke dalam kuah |
Ulamannya/ Ganish:
1biji timun - dipotong nipis
1 ikat daun kesum - dihiris
100 gm taugeh - dibersihkan dan buang ekornya
2 labu bawang besar - dihiris nipis
100 gm kacang panjang - dihiris
1 kuntum bunga kantan dihiris nipis-nipis
5 biji limau kasturi - dibelah dua dan buang bijinya
Ulam-ulam |
Sambal cili:
5 biji cili kering
1 inci belacan
sedikit garam
* dimesinkan/ ditumbuk menjadi sambal
Laksa:
1 paket spaghetti - direbus sehingga lembut, angkat, toskan dan simpulkan.
Toskan speghetti yang sudah direbus |
Simpulkan |
Susunkan dalam bekas untuk hidangan |
Untuk menghidangkannya:
Hidangkan speghetti dalam mangkok, letakkan ulam-ulaman, letakkan kuahnya dan jika suka pedas, tambahkan cili serta limau jika suka lebih masam!
Mai Sepinggan!!
MEMANG SEDAP.... TAPI , ...LAKSA JOHOR ADALAH LAKSA YANG PALING SUSAH NAK DI SEDIAKAN. RASA NYA AKAN JADI MACAM-MACAM... LAIN ORANG LAIN JADINYA.
ReplyDeleteLAKSA JOHOR PALING UNIQUE... RASA AKAN BERBEZA MENGIKUT PEMBUATNYA... MANA NAK CARI YANG ORI.????
ReplyDeleteMEMANG SEDAP.... TAPI , ...LAKSA JOHOR ADALAH LAKSA YANG PALING SUSAH NAK DI SEDIAKAN. RASA NYA AKAN JADI MACAM-MACAM... LAIN ORANG LAIN JADINYA.
ReplyDelete