Tuesday, 3 September 2013

MEE GORENG

Mee goreng mamak? Atau Mee basah??? Bila lalu depan kedai makan/ restoran mamak masa dia tengan goreng mee.. aduhai tak tahan sungguh bau mee gorengnya.

Hari ini kita buat mee goreng, Mamak ke  Melayu ke tak penting... yang penting masak sendiri sedap dan bersih!

Mee Goreng SEDAP!!
Apa yang penting bagi aku, kalau masak mee goreng aku  sungguh-sungguh tak suka kalau rencah yang dimasukkan ialah isi ayam, hati ayam serta empedal ayam. Tak Sedap!

Jom kita masak mee goreng!

Bahan-bahannya:

2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 ulas bawang merah - ditumbuk
1 sudu besar pes cili kering
1 sudu besar kicap pekat manis
4 sudu besar sos tomato
200 gm udang basah sederhana besar
200 gm sotong - dibersihkan dan dipotong
200 gm daging - dibersihkan dan dihiris
200 gm sawi - dibersihkan dan dipotong
1 biji tahu - digoreng dan dihiirs
100 gm taugeh
1 biji tomato - dipotong 4
500 gm mee kuning
1/2 cawan stock daging
2 biji telor
garam secukup rasa
minyak untuk menumis secukupnya

Hiasan:
4 biji limau kasturi
bawang goreng secukupnya

Cara menyediakannya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan merah.
  2. Masukkan pes cili kering dan kacau sehingga wangi dan pecah minyak.
  3. Masukkan daging dan kacau sehingga  masak.
  4. Masukkan udang dan sotong dan kacau sehinggamasak.
  5. Masukkan mee kuning dan masukkan kicap serta sos tomatodan stock daging.
  6. Masukkan garam, tomato, tahu, telor, sawi, taugeh dan balik-balikan.
  7. Angkat dan hidangkan.

Mai Sepinggan !!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...