Sunday 8 September 2013

TEPUNG PELITA

Tepung PELITA? Orang panggil juga kueh Jongkang (?) First time merasa kueh ni masa bulan puasa di asrama kat kampus, zaman dulu-dulu. Emak aku tak pernah ajar buat kueh ni, tapi buku resepi ERT yang Zarina yang dia buat fotokopi  untuk aku sangat berguna... TERIMA KASIH CHE' NA. Terima kasih di atas persahabatan yang tak mungkin ku lupakan.

Tepung Pelita ku tak lah cantik sangat , namun kira kira dah jadi bila tengok  rupa dan rasanya hmm tak perlu beli dari kedai.... !!

Tepung pelita yang sedap!

Sekali rasa pasti tak lupa..
Kalau nak beli kueh pelita ni, kena hati-hati takut- takut  basi, kerana kueh ni tak tahan lama sebab ada santan!

Jom buat tepung pelita...

Bahan-bahannya:

Daun pisang ( untuk buat kelongsong - 5 incix 2.5 inci)
lidi pencucuk / boleh stepler (?)

Lapisan bawah:

2 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan
1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung beras
pewarna hijau
garam secukup rasa

Lapisan atas:

3 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung gandum

Cara menyediakannya:
  1. Buat kelongsong untuk tepung pelita daripada daun pisang.
  2. Bancuh 2 cawan santan cair dengan tepung beras bersama 1/4 cawan gula pasir dalam periuk.
  3. Masukkan jus pandan dan sedikit pewarna hijau.
  4. Kacau di atas api sehingga masak lebih kurang 15 minit.
  5. Masukkan 1 camca teh gula ke dalam setiap kelongsong daun pisang itu.
  6. Tuangkan bancuhan tadi lebih kurang 2 cm tinggi - Kukuskan.
  7. Bancuh 3 cawan santan pekat dengan tepung gandum dan garam.
  8. Masakkan bancuhan ini sehingga masak dan pekat.
  9. Tuangkan bancuhan  tadi  ke atas lapisan pertama dan biarkan set.
  10. Sejukkan sebelum menghidang.

Mai Sepinggan !!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...