Thursday 29 November 2012

LEMPENG PISANG TRADISIONAL

Salam... pagi ini breakfast LEMPENG PISANG @ BANANA PANCAKE (?)


Lempeng Pisang Tradisional :)
Sedap dimakan dengan sambal tumis bilis

Sebenarnya lempeng ni boleh dibuat untuk breakfast atau minum petang... atau bila-bila masa yang korang rasa teringin. 


Nak buat lempeng pisang ni dua benda utama kena ada, pisang dan daun pisang.... Aroma daun pisang woww, sedap ! Lempeng ni nak buatnya sangat simple. Lenyek2 pisang tambah tepung, bakar.... tapi ada juga yang buat lempeng pisang ni tak guna daun pisang, lantas jadilah ia macam lempeng biasa atau "peknga" ...

Jom buat lempeng pisang...

Bahan-bahannya:
20 biji pisang awak  -  dibuang kulitnya & dilenyek - boleh guna pisang emas
3  camca besar susu pekat - boleh ganti dengan gula
Pilih pisang masak ranum
 (ikut selera  kalau dah cukup dengan  manis pisang pun dah kira ok.. )
1/2 cawan kelapa parut putih 
2 susu teh garam
3/4 cawan tepung gandum
daun pisang dibersihkan dan dipotong saiz sejengkal


Cara-cara :
  1. Lecek pisang hingga lumat. Masukkan susu pekat, garam & gaul  hingga sebati.
  2. Masukkan  kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata dan rehatkan 5 minit.
  3. Panaskan kuali leper,  sendukkan  adunan tadi ke dalam daun pisang - menjadi lempeng lebih kurang 1 cm  dan masakkan.
  4. Balikkan dan masak lagi hingga kuning ke-emasan.
  5. Bila masak, angkat dan hidangkan.                                                

Lecekkan @ hancurkan 

Boleh beli RM2 kat Chow Kit boleh dapat banyak sangat!

Api sederhana, kalau tidak daun pisang hangus tapi lempeng
tak masak...

Lempeng Pisang - Aromanya sangat wangi...

Cubalah buat Lempeng Pisang sendiri ...






                                                              Mai Sepinggan!!

                                            "Pisang emas dibawa belayar
                                              Masak sebiji di atas peti
                                              Hutang emas boleh dibayar
                                              Hutang budi dibawa mati"
                                                                                             - Pantun Melayu 
                                                                                                                

4 comments:

  1. Saya berminat dengan lempeng anda saya sudah buatnya mengikut resepi & ia menjadi serta rasanya gempak GILA FUHHHHHHHHH....... BEST

    ReplyDelete
  2. HA ha ha.... lepas ni tak usah gi beli lagi... buat sendiri, satu taman perumahan boleh bau wangi daun pisang...

    ReplyDelete
  3. terima kasih ats resepi nk cube ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...