Ayam Pansuh merupakan hidangan yang biasanya dihidangkan oleh masyarakat Iban di Sarawak, Malaysia. Ianya merupakan sejenis masakan iaitu ayam dimasak di dalam buluh bersama bahan-bahan dengan sedikit air (yang kemudiannya akan menjadi sup), perasa dan ditutup dengan pucuk ubi kayu. Pucuk ubi ini kemudian boleh dihidangkan dan dimakan bersama-sama dengan ayam serta nasi. Ayam Pansuh ini merupakan hidangan utama semasa perayaan kaum Iban dan Bidayuh di Sarawak.
Semasa aku melawat Sarawak, hidangan ayam Pansuh ini disediakan sendiri oleh Belaja dan isterinya Nur. (Sori dik, akak masih boleh guna nama ini kan??)..
Tak dapat digambarkan betapa gembiranya perasaan ini, dapat merasa masakan Chef Belaja, adik aku !!
Mengikut Belaja.... " akak... orang Iban makanan mereka semua rebus-rebus.. tak ada yang goreng! Saya mula-mula sampai Perlis dulu (1980 - tingkatan satu di sekolah Perlis) makan telur goreng... aduih... first time rasa telor goreng!"
Orang-orang Iban sihat-sihat dan kuat belaka.... tak macam orang-orang yang suka sangat dengan KFC, McD dan macam-macam fast food... atau kari- kari- masak lemak..
Jadi hari ini jom kita cuba ayam pansoh!! Jom Sihat !!
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
3 batang serai
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
garam secukup rasa
Pucuk ubi kayu yang muda
Buluh mengikut ruas ( seperti buluh lemang)
Ayam Pansuh : Bahan-bahan ayam, pucuk ubi, halia, serai & umbut(?) |
Cara:
1. Bersihkan ayam potong kecil-kecil. , pucuk ubi.
2. Ketukkan serai, halia, bawang putih, bawang merah.
3. Perapkan ayam dengan bahan-bahan yang diketuk tadi.
4. Masukkan ayam ke dalam buluh, sedikit air dan akhir sekali tutup dengan pucuk ubi.
5. Bakar di atas bara api.
6. Bila masak angkat & hidangkannya
Masukkan ayam dan bahan kedalam buluh |
Hati-hati jangan terbakar buluh pulak. |
Pusing/ balikkan buluh agar masak sekata |
AYAM PANSUH - SEDAPPPP / NYAMAI !!!! |
No comments:
Post a Comment