Orang Utara macam orang Perlis & Kedah tak sah kalau bee hoon sup dia tak berwarna kuning. Bee Hoon sup ni tak ada kat negeri lain... kalau ada pun tak serupa !!
Meehoon Sup Utara |
Kalau di Perlis pulak, kalau nak pekena Bee Hoon Sup ni boleh pi di Kedai Dan di Simpang Empat Syed Kassim. Woww... mintak yang special.... kadang-kadang kalau nasib baik dia letak daging bakar. Best!!
Bee Hoon Sup Utara (Mee Hoon) |
Esok aku kena buat Bee Hoon sup kuning ni... sebabnya, ada kawan Cik Gu Nor Hashimah bertukar balik mengajar di Pulau Pinang...Dah lama dia minta aku buat nak makan tapi tak jadi-jadi sampailah dia nak pindah.... hu hu hu... hu hu hu !!!!
Sup :
1 kilo daging ( aku suka daging betis + campur dengan 2 kg tulang rusuk @ gear box)
6 sudu besar rempah sup ( boleh guna sup bunjut - 4/5 bunjut)
6 ulas bawang merah & bawang putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
garam secukup rasa
Pelengkap:
6 tangkai daun bawang - hiris
6 tangkai daun sup - hiris
lobak asin - dipotong dadu
bawang goreng
Cili mesin / serbuk cili - ditumis dan dijadikan pes
Pelengkap untuk Mee Hoon sup utara |
1. Rebuskan daging & tulang dengan air secukupnya bersama bahan-bahan untuk sup sehingga daging lembut dan letakkan garam secukup rasa. Angkat daging dari sup bila sudah lembut dan hiris nipis-nipis.
2. Hidangkan panas-panas - letakkan mehoon, hirisan daging, daun sup, daun bawang, lobak asin, sup panas dan bawang goreng.
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment