Saturday, 17 May 2014

PULUT KUNING

Pulut kuning ~ bila dah teringin pulut kuning aku tak tunggu buat apa-apa majlis... teringin saja terus bikin sendiri. Bahan Paling utama ialah pulut mesti ada dan sudah tentu pulut susu yang dibawa dari kampung.

Pulut Kuning 
Jom buat pulut kuning...

Bahan-bahannya;

1 kg beras pulut
2 helai daun pandan 
1/2 kg santan
sedikit kunyit untuk pewarna
garam secukup rasa

Cara menyediakannya:
  1. Rendam beras pulut selama 20 minit bersama kunyit serbuk
  2. Toskan dan masukkan dalam kukusan.
  3. Kukus pulut selama 20 minit atau sehingga pulut masak.
  4. Masukkan garam ke dalamsantan.
  5. Bila masak, angkat dan gaulkan dengan santan  ketika pulut masih panas.
  6. Kacau hingga sebati.
  7. Hidangkan dengan rendang  atau kari ayam, atau daging.

Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...