Thursday 30 May 2013

GEMBLONG - SAJIAN DARI KOTA BANDUNG

Hello, lama sudah aku tidak menulis di sini. Hmmm, mencuri masa membawa hati yang lara ke Bandung - Kota Kembang Bunga...Kota pelancungan yang hebat! Dalam kedinginan pagi,  kesibukan dan kepadatan penduduknya melakar  seribu satu peristiwa.

Apabila perut berkeriuk-keriuk kelaparan, tidak menjadi masalah kerana pagi-pagi hari  penjaja-penjaja makanan berada di mana-mana. Aku tertarik dengan penjaja GEMBLONG KETAN. Baunya dan rupanya saja terus memikat selera...

Gemblong


Gemblong Pulut

Bahan Untuk Gemblong:

200 gm tepung pulut
100 gm kelapa parut kasar
1/2 gm sudu teh garam
125 ml santan dari 1/2 biji kelapa - dipanaskan
minyak untuk menggoreng

Bahan untuk menyalut:

100 gm gula pasir
100 gm gula merah
150 ml air
2 helai daun pandan, disimpul

Cara Membuatnya:

  1. Campurkan tepung pulut, kelapa parut kasar dan garam.
  2. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
  3. Ambil adunan sesudu besar dan bentukkan bulat bujur.
  4. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
  5. Angkat dan dinginkan.
  6. Menyadur: Panaskan gula pasir, gula merah, air dan daun pandan sehingga kental.
  7. Celupkan gemblong sehingga berbalut dengan air gula pekat. Keringkan.



Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...