Apabila perut berkeriuk-keriuk kelaparan, tidak menjadi masalah kerana pagi-pagi hari penjaja-penjaja makanan berada di mana-mana. Aku tertarik dengan penjaja GEMBLONG KETAN. Baunya dan rupanya saja terus memikat selera...
Gemblong |
Gemblong Pulut |
Bahan Untuk Gemblong:
200 gm tepung pulut
100 gm kelapa parut kasar
1/2 gm sudu teh garam
125 ml santan dari 1/2 biji kelapa - dipanaskan
minyak untuk menggoreng
Bahan untuk menyalut:
100 gm gula pasir
100 gm gula merah
150 ml air
2 helai daun pandan, disimpul
Cara Membuatnya:
- Campurkan tepung pulut, kelapa parut kasar dan garam.
- Masukkan santan sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
- Ambil adunan sesudu besar dan bentukkan bulat bujur.
- Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
- Angkat dan dinginkan.
- Menyadur: Panaskan gula pasir, gula merah, air dan daun pandan sehingga kental.
- Celupkan gemblong sehingga berbalut dengan air gula pekat. Keringkan.
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment