Rumpai laut Sabah yang kering |
Bila bungkusan dari Sabah ni sampai, nampak macam sikit je... tapi bila rendam wow - wow - dapat banyaknya...
Selepas direndam |
Macam-macam cerita tentang rumpai laut ini... kalau nak cantik, kalau nak sihat, kalau nak kulit licin, kalau ada sakit lutut, ...kalau nak turunkan kolestrol... macam-macam cerita...tapi nak masak macam mana?
Teringat pesan Idah, buat kerabu kak, kat Sabah sekarang ni rata-rata orang buat kerabu... apatah lagi bila ada kenduri-kendara, sekarang ni kerabu rumpai laut menjadi juadah hidangan...
Hari ini aku cuba buat kerabu rumpai laut...
Jom buat kerabu rumpai laut Sabah..
Bahan-bahannya:
3 tangkai rumpai laut - di bersihkan/ direndam hingga kembang & potong
1/2 biji nanas masak dipotong dadu - kalau nanas Sabah dah pasti manis tak terkira
1 biji cili merah - potong (kalau suka pedas guna cili api)
1 biji tomato di potong dadu - kalau guna tomato cheri lagi sedap
1/2 bawang besar - dipotong dadu
1 helai daun limau purut dihiris halus
udang kering @ udang geregau secukupnya
garam & gula secukup rasa
Cara-cara menyediakannya:
- Campurkan semua bahan dalam mangkuk.
- Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkan.
yummy.. |
Mai Sepinggan
No comments:
Post a Comment