Wednesday, 3 April 2013

RUMPAI LAUT COLESLAW

Hi...masih lagi kita cerita tentang menu rumpai laut Sabah.  Terima kasih Idah sekeluarga yang sangat murah hati dengan akak. Semuga Allah SWT memberkati kalian sekeluarga dan semuga ikatan kekeluargaan kita kekal abadi.

Hari ini akak menjadi lebih inovatif  dan lebih kreatif ... akak buat coleslaw rumpai laut!!! Kira okey sebab ianya rangup... tambah-tambah dengan adanya mayonese, kanak-kanak pun suka !!

Hah.. jom kita try ...

Rumpai laut Sabah  yang sudah di rendam 

Bahan-bahannya:

3 tangkai rumpai laut yang  sudah bersih dan direndam hingga kembang
6 keping daun kobis yang segar
1/2 batang karot
1/2 bawang besar
1 sudu besar raisin
 mayonese secukupnya

Cara menyediakannya:

  1. Cincang daun kobis, bawang dan karot sehingga hancur. (boleh chop dengan blender)
  2. Potong dadu rumpai laut seeloknya 1 cm.
  3. Campurkan dan gaulkan semua bahan yang dicincang kedalam mangkuk.
  4. Masukkan rumpai laut, raisin dan mayonese secukupnya.
  5. Hidangkan - boleh makan bersama roti, nan, roti Arab dan sebagainya.
coleslaw rumpai laut 


 Tanjung Aru lautnya biru
tempat orang mencuci mata 
sedang sekampung lagikan dirindu
inikan pula jauh di mata



Mai sepinggan !!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...