Hari ini akak menjadi lebih inovatif dan lebih kreatif ... akak buat coleslaw rumpai laut!!! Kira okey sebab ianya rangup... tambah-tambah dengan adanya mayonese, kanak-kanak pun suka !!
Hah.. jom kita try ...
Rumpai laut Sabah yang sudah di rendam |
Bahan-bahannya:
3 tangkai rumpai laut yang sudah bersih dan direndam hingga kembang
6 keping daun kobis yang segar
1/2 batang karot
1/2 bawang besar
1 sudu besar raisin
mayonese secukupnya
Cara menyediakannya:
- Cincang daun kobis, bawang dan karot sehingga hancur. (boleh chop dengan blender)
- Potong dadu rumpai laut seeloknya 1 cm.
- Campurkan dan gaulkan semua bahan yang dicincang kedalam mangkuk.
- Masukkan rumpai laut, raisin dan mayonese secukupnya.
- Hidangkan - boleh makan bersama roti, nan, roti Arab dan sebagainya.
coleslaw rumpai laut |
Tanjung Aru lautnya biru
tempat orang mencuci mata
sedang sekampung lagikan dirindu
inikan pula jauh di mata
Mai sepinggan !!
No comments:
Post a Comment