Thursday, 13 November 2014

CHAPATI

Teringin nak makan Chapati tetapi cubaan pertama, hasilnya Capati yang siap keras dan kering.. Kemudian, terfikir alangkah bagusnya kalau dapat nasihat pakar dari pakar buat Chapati. Terus aku wassap Puan Jaspal.... Alhamdulillah dia terus saja beri tips nya. 
Terima kasih Puan Jaspal kerana menjadikan impian ku untuk makan capati  yang sedap buatan sendiri menjadi kenyataan....


Jom buat Chapati...

Bahan-bahannya:

2 cawan  tepung Atta 
1  cawan air suam
1/2 sudu teh garam
sedikit minyak sapi untuk disapukan pada chapati yang sudah siap

Cara menyediakannya:
  1. Masukkan tepung dan garam  ke dalam mangkuk adunan. 
  2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Ulikan sehingga doh sebati dan lembut.
  4. Tutupkan dengan tuala /kain maslin selama 20 minit.
  5. Ulikan dan bentukkan bulat-bulat dan canaikan.
  6. Panaskan kuali dan bakar.

Displaying Screenshot_2014-11-13-22-12-43-1.png


Doh siap untuk dicanai 
Canaikan 
Masakkan di atas kuali yang rata

Mai Sepinggan !!


Thursday, 30 October 2014

UDANG GORENG NESTUM

Owhhh..... kempunan betul aku nak makan udang goreng nestum, apatah lagi kalau dapat udang segar... Tak reti nak cerita betapa syioknya menjamah selera ~ Sedapnya !!
Nasi panas dan Udang Goreng Nestum.....
Rangup dan wangi

Jom kita buat Udang Goreng Nestum...

Bahan-bahannya:

Udang Segar 
15 - 20 ekor udang kertas sederhana besar
5 tangkai daun kari 
10 biji cili padi hijau dan merah - di potong
2-3 ulas bawang putih dicincang 
4 sudu besar butter
1 1/2  cawan nestum
1 kiub ayam ~ apa2 jenama pun ok 
4 cawan minyak masak 
1 sudu teh garam (secukup rasa)

Cara Menyediakannya:
  1. Bersikan udang dan perapkan dengan garam.
  2. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
  3. Angkat dan toskan minyak dengan kertas kitchen towel.
  4. Panaskan kuali yang lain dan  masukkan butter sampai cair dan panas.
  5. Tumiskan bawang putih, daun kari dan cili padi.
  6. Kacau sehingga wangi dan masukkan kiub ayam dan nestum.
  7. Gaul dan kacau sehingga garing.
  8. Matikan api dan masukkan udang yang telah digoreng tadi.
  9. Gaulkan sehingga sebati.
  10. Angkat dan hidangkan.
Nyummmm Nyumm


Mai Sepinggan !! 

Saturday, 27 September 2014

LEPAT PISANG

Lepat pisang asli.... kueh mueh tradisional yang simple, mudah disediakan  dan sedap. Kalau nak sedap kita guna pisang yang masak ranum. Best kalau dapat pisang awak.

Ada dua jenis lepat ini... satu yang berinti  kelapa dan satu jenis lagi yang tak berinti. Terpulang kepada selera masing-masing.


Lepat pisang 
Jom buat lepat pisang.....

Bahan-bahannya:
15 biji pisang awak yang masak ranum dilecek
1 cawan tepung gandum (jika suka keras tambah lagi tepung)
1 sudu gula (jika suka manis)
garam secukup rasa
2 cawan kelapa putih untuk inti di gaul dengan garam secukup rasa
7" x 6" daun pisang untuk membungkus secukupnya 

Cara menyediakannya:
  1. Adunkan pisang yang dilecek, gula, tepung dan garam hingga sebati.
  2. Sendukkan adunan dan letakkan di atas daun pisang.
  3. Letakkan kelapa putih sebagai inti di tengah.
  4. Balutkannya dan susun dalam pengukus.
  5. Kukus selama 15 hingga 20 minit sehingga masak.
  6. Angkat, sejukkan dan hidangkan.
Letakkan inti kelapa 

Susun dalam pengukus 


Mai Sepinggan !!



Monday, 11 August 2014

PERIA GORENG KUNING

Dalam kesibukkan ku masak jua, biar pun ringkas.... hari ini peria goreng. Ramai orang tak suka peria kerana katanya pahit... tapi sebenarnya tidak, petuanya emak, rendamkan dulu peria dengan air garam untuk menghilangkan rasa pahit.  

Jom kita goreng peria!

Peria Goreng Kuning
Bahan-bahannya:
1 biji peria sedang - dipotong dan direndam air garam 15 minit
1 biji telur
2 ulas bawang merah dan putih - ditumbuk
3 sudu air asam jawa
1 biji cili besar merah - potong serong
sedikit garam
secubit kunyit

Cara menyediakannya:
  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak.
  2. Tumis bawang yang ditumbuk - kacau sehingga kuning.
  3. Masukkan peria dan sedikit air kacau hingga lembut.
  4. Masukkan air asam jawa, kunyit dan garam secukup rasa danl kacau.
  5. Masukkan cilimerah,  telur dan kacau sehingga masak.
  6. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas. 
Mai Sepinggan!!

Friday, 6 June 2014

Broery Marantika - Biar Bulan Bicara

Hai, mohon maaf kerana tidak ada entri yang mau dipos ini kali. Hari ini Chef rasa tidak sihat, terus melayan diri dengan lagu-lagu ini. Biar beratus kali didengari tak mungkin jemu....
BIAR BULAN BICARA 
Bulan sabit
Yang jatuh dipelataran
Bintang redup
Tanpa cahaya gemintang
Langkah tanpa arah
Sesat di jalan yang terang
Aku yang terlena dibuai pelukan dosa

Chorus:

Ingin pulang membalut luka hatimu
Ku pun tahu betapa pedih batinmu
Beri kesempatan atau jatuhkan hukuman
Andai maaf pun tak kau berikan

Air mata tulus jatuh di sudut bibir mu

Tak terlintas dendam di bening mata indah mu
Aku yang merasa sangat berdosa pada mu
Masih pantaskah mendampingi mu

Biar lah bulan bicara sendiri

Biarlah bintang kan menjadi saksi
Tak kan ku ulangi walau sampai akhir nanti
Cukup derita sampai di sini

Wednesday, 4 June 2014

CHICKEN PUFF

Chicken Puff... Sedap sangat dan kita boleh makan sebagai sarapan pagi atau  makan tengahari  biarpun ada yang  kata untuk minum petang.. Owhhh .. 
Hmmm... hari ini Chef nak ajak buat Chicken Puff sebab tengah teringin sangat-sangat.

Jom kita buat chicken puff untuk minum petang...

Saiznya ikut cita rasa
Bahan-bahan untuk intinya:
5o gm minyak
80 gm bawang dihiris nipis-nipis
30 gm tepung
250 gm sayuran campur (yang beku peas, carrot)
200 gm daging ayam di potong kecil/cincang
2 sudu besar kicap cair
1/4 sudu teh  lada hitam
1 sudu teh serbuk pati ayam
200 gm air
garam secukup rasa
Cara membuat inti:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sampai wangi.
  2. Masukkan tepung dan kacau selama 30 saat.
  3. Masukkan sayuran campur, kacau 2 minit.
  4. Masukkan ayam, air, kicap cair, lada hitam, pati ayam dan garam secukup rasa.
  5. Kacau sehingga masak.
  6. Angkat dan sejukkan.

Pastri paf yang diisi inti 
Bahan-bahan untuk  pastri:
400  gm tepung 
50 gm mentega
1/8 sudu teh garam
220 gm air
500 gm majerin pastri

Penyediaan Pastri:
  1. Adunkan tepung, mentega, garam dan air sehingga menjadi doh licin.
  2. Biarkan 15 minit.
  3. Canaikan doh, letakkan majerin pastri ditengah-tengah doh, balutkan.
  4. Canaikan doh menjadi 10 mm tebal dan lipatkannya.
  5. Biarkan 15 minit. Balik-balikkan doh dan canaikan lagi sebanyak 4 kali.
  6. Akhir sekali canaikan menjadi 3 mm.
  7. Potong mengikut saiz yang dikehendaki.
  8. Isikan dengan inti tadi.
  9. Tutupkan dan tekan tepi dengan garpu.
  10. Sapukan dengan pengilat kuning telur.
  11. Tusukkan beberapa lubang dengan garpu.
  12. Bakar pada suhu 200'C selama 35 minit atau hingga perang.                                          

  13. Chef suka perang dan rangup

 inti boleh ganti daging atau kambing 


Boleh bentuk bulat begini


Yummy...


Mai Sepinggan !!

Thursday, 29 May 2014

PENGAT LABU SERAWA LABU

Pengat labu ! Kalau boleh dapat pengat labu buat minum petang alangkah lazatnya.. Cari labu yang betul-betul masak dan manis.... santan pekat dan gula Melaka yang ori... wow.. alangkah enaknya ...


Pengat Labu

Jom buat pengat labu...

Bahan-bahannya :
1/2 biji labu yang sedang - dikupas kulit dan potong
1 liter santan
1 cawan gula pasir
1 cawan gula Melaka
1 helai daun pandan
1/4 cawan sagu mata ikan warna putih - direndam sekejab dan toskan
1 sudu teh garam / secukup rasa

Cara menyediakannya:
  1. Masukkan semua bahan kedalam periuk.
  2. Masak sehingga empuk.
  3. Angkat dan hidangkan panas.


Boleh dimakan panas atau sejuk

Mai Sepinggan !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...