Thursday, 30 October 2014

UDANG GORENG NESTUM

Owhhh..... kempunan betul aku nak makan udang goreng nestum, apatah lagi kalau dapat udang segar... Tak reti nak cerita betapa syioknya menjamah selera ~ Sedapnya !!
Nasi panas dan Udang Goreng Nestum.....
Rangup dan wangi

Jom kita buat Udang Goreng Nestum...

Bahan-bahannya:

Udang Segar 
15 - 20 ekor udang kertas sederhana besar
5 tangkai daun kari 
10 biji cili padi hijau dan merah - di potong
2-3 ulas bawang putih dicincang 
4 sudu besar butter
1 1/2  cawan nestum
1 kiub ayam ~ apa2 jenama pun ok 
4 cawan minyak masak 
1 sudu teh garam (secukup rasa)

Cara Menyediakannya:
  1. Bersikan udang dan perapkan dengan garam.
  2. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
  3. Angkat dan toskan minyak dengan kertas kitchen towel.
  4. Panaskan kuali yang lain dan  masukkan butter sampai cair dan panas.
  5. Tumiskan bawang putih, daun kari dan cili padi.
  6. Kacau sehingga wangi dan masukkan kiub ayam dan nestum.
  7. Gaul dan kacau sehingga garing.
  8. Matikan api dan masukkan udang yang telah digoreng tadi.
  9. Gaulkan sehingga sebati.
  10. Angkat dan hidangkan.
Nyummmm Nyumm


Mai Sepinggan !! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...