Thursday, 13 November 2014

CHAPATI

Teringin nak makan Chapati tetapi cubaan pertama, hasilnya Capati yang siap keras dan kering.. Kemudian, terfikir alangkah bagusnya kalau dapat nasihat pakar dari pakar buat Chapati. Terus aku wassap Puan Jaspal.... Alhamdulillah dia terus saja beri tips nya. 
Terima kasih Puan Jaspal kerana menjadikan impian ku untuk makan capati  yang sedap buatan sendiri menjadi kenyataan....


Jom buat Chapati...

Bahan-bahannya:

2 cawan  tepung Atta 
1  cawan air suam
1/2 sudu teh garam
sedikit minyak sapi untuk disapukan pada chapati yang sudah siap

Cara menyediakannya:
  1. Masukkan tepung dan garam  ke dalam mangkuk adunan. 
  2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Ulikan sehingga doh sebati dan lembut.
  4. Tutupkan dengan tuala /kain maslin selama 20 minit.
  5. Ulikan dan bentukkan bulat-bulat dan canaikan.
  6. Panaskan kuali dan bakar.

Displaying Screenshot_2014-11-13-22-12-43-1.png


Doh siap untuk dicanai 
Canaikan 
Masakkan di atas kuali yang rata

Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...