Saturday, 27 September 2014

LEPAT PISANG

Lepat pisang asli.... kueh mueh tradisional yang simple, mudah disediakan  dan sedap. Kalau nak sedap kita guna pisang yang masak ranum. Best kalau dapat pisang awak.

Ada dua jenis lepat ini... satu yang berinti  kelapa dan satu jenis lagi yang tak berinti. Terpulang kepada selera masing-masing.


Lepat pisang 
Jom buat lepat pisang.....

Bahan-bahannya:
15 biji pisang awak yang masak ranum dilecek
1 cawan tepung gandum (jika suka keras tambah lagi tepung)
1 sudu gula (jika suka manis)
garam secukup rasa
2 cawan kelapa putih untuk inti di gaul dengan garam secukup rasa
7" x 6" daun pisang untuk membungkus secukupnya 

Cara menyediakannya:
  1. Adunkan pisang yang dilecek, gula, tepung dan garam hingga sebati.
  2. Sendukkan adunan dan letakkan di atas daun pisang.
  3. Letakkan kelapa putih sebagai inti di tengah.
  4. Balutkannya dan susun dalam pengukus.
  5. Kukus selama 15 hingga 20 minit sehingga masak.
  6. Angkat, sejukkan dan hidangkan.
Letakkan inti kelapa 

Susun dalam pengukus 


Mai Sepinggan !!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...