Monday 15 December 2014

KIMA DAGING

Nak makan capati, owhhh, aku prefer Chapati dengan Kima. Jom buat Kimalah pulak. Bagi aku Kima boleh jadi Kima daging, kima ayam ... kima kambing paling lah sedap..

Dalam hal resepi kima, masing-masing boleh guna kreaviti sendiri, apa yang suka, boleh letak dan sesuai dengan selera.... walau bagaimanapun, bagi aku Kima yang aku buat tak nak terlalu berat dengan macam-macam bahan. Sukup aja dengan daging atau kambing atau ayam. Bahan lain karot dan bawang. Rempah biar sesuai.

Jom buat Kima daging. 

Bahan-bahannya:
400 gm kambing/ daging - cincang lebih sedap dari minced
5 sudu besar rempah kari daging di jadikan paste dengan 1 cawan air 
3 ulas bawang merah ditumbuk (hiris pun boleh)
2 ulas bawang putih ditumbuk (hiris pun boleh)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu besar tomato puree
1 biji cili besar merah - cincang kasar-kasar
1 biji cili besar hijau - cincang kasar-kasar
1/2 batang karot - potong dadu kecil-kecil
1 biji kentang - potong dadu kecil-kecil 
1 sudu yoghurt jika suka 
3 sudu besar untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Daging, Kentang dan karot di potong dadu


Rempah kari- tumis hingga naik minyak 
Cara Menyediakannya:

  1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang .
  2. Masukkan daun kari, bunga lawang dan kayu manis.
  3. Masukkan rempah kari, dan daging.
  4. Kacau hingga daging masak naik minyak.
  5. Masukkan karot, cili yang dipotong, yoghurt dan garan serta perisa secukup rasa.
  6. Masukkan secawan air dan masakkan hingga agak pekat.
  7. Angkat dan hidangkan dengan capati.

Yummy...

Mai Sepinggan !!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...