Saturday, 4 January 2014

MEE SUA - MEE SUAH SUP

Helo.. hari ini ada orang mengidam nak makan mee sua. Kebetulan ada simpan dua bungkus mee sua kering yang beli di Melaka. Bagusnya sebab semua bahan-bahan dah ada, jadi dalam masa 20 minit siap sudah mee sua untuk makan tengah hari, hari ini. Walau bagaimana pun, jangan terkejut kerana mee sua yang aku sediakan ini adalah campuran dua budaya - Melayu dan Cina.

Mee Sua Sup
Jom buat mee sua...

RM3.80/ 320gm


Mee Sua kering belum dicelur

Bahan-bahannya:

1 paket mee sua kering lebih kurang 320 gm 
200 gm daging 
3 biji fish ball
3 batang sawi cina - dipotong 
sedikit karot - dipotong 


Cara Menyediakannya:

  1. Masukkan air kedalam periuk dan rebuskan daging sehingga empuk. 
  2. Angkat daging dan potong nipis-nipis 
  3. Masukkan karot dan fish ball.
  4. Dalam periuk yang lain, rebuskan air sehingga mendidih dan celur mee sua sehingga lembut.
  5. Angkat, toskan dan masukkan dalam mangkok.
  6. Letakkan daging dan daun sawi.
  7. Sendukkan sup dan hidangkan panas-panas. 

Boleh letak rencah apa saja


Nyum-Nyum..




Mai Sepinggan !!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...