Monday 4 March 2013

CHICKEN PIE

Hari ini bertukar selera sikit.... aku mengidam Chicken Pie.. 

Huh, kalau dalam oven...aroma pastrinya sungguh menyelerakan.... Bila dah keluar oven, tengok teksturnya......aduhai rangup dengan warna keemasannya...

Chicken Pie - dua perkara kena ada... kulit @ pastrinya & inti.... pastri adalah segala-galanya! 
Bahan untuk inti:
300 gm daging ayam
1 cawan karot dipotong dadu
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji kentang
3 sudu kacang pea
3 sudu besar mayonese
garam, lada sulah secukup rasa
minyak untuk menumis
sedikit air
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali & tumiskan bawang.
  2. Masukkan karot, kentang, air  dan kacau hingga lembut.
  3. Masukkan ayam dan kacau hingga masak.
  4. Masukkan kacang pea, garam, lada sulah secukup rasa.
  5. Tutup api dan masukkan mayonese dan kacau sehingga sebati.
  6. Angkat & sejukkan.
Bahan untuk Pastri Paf: 
Bahan A
400 g tepung
50 g butter
1/8 sudu teh garam
220 gm air

Bahan B
300 gm butter pastri
Cara-cara:
  1. Adunkan A supaya jadi doh yang licin. Rehatkan selama 15 minit.
  2. Canaikan doh. bentukkan palang di bahagian tengah menjadi tebal makala di bahagian kaki palang lebih nipis.
  3. Letakkan butter pastri di tengah & balutkan.
  4. Canaikan doh menjadi 10mm tebal dan lipat sekali lagi.
  5. Biarkan sebentar (15 minit)
  6. Pusing doh 90' pepenjuru dan canai lagi seperti di no.4 sebanyak 4 kali lagi.
  7. Canaikan doh setebal 3mm dan potong mengikut bentuk yang disukai.
  8. Isikan inti & tutupkan Pai .
  9. Bakar dengan 200'C  selama 15 ke 20  minit atau keperang-perangan.
Canaikan mengikut kesukaan

Cucukkan untuk keluarkan udara & kelembapan 
Wow !

Bakar 





Mai Sepinggan !!


Note:
kita tak sempat nak ambik gambar intinya... tunggu besok pagi la ekkk bila kita makan, tunjuk kan inti :)



















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...