Sunday 12 May 2019

GULAI PUYU (KARI PUYU)

Assalamualaikum Wbt dan selamat menjalani hujung minggu yang membahagiakan.

Helo-helo, lama tak update cerita. apa tidaknya, semenjak dua-menjak KokChik sangatlah sibuk. Masak pun ala-ala cukup masa je. Hari ini saja-saja nak up kan cerita  gulai ikan puyu yang mana orang lain daripada Perlis, Kedah dan Perak Utara depa kata kari.

Gulai (kari) ikan puyu  memang sedap. Apatah lagi kalau gunya ialah ubi keledek lemak manis... Caranya sama je kari-kari biasa cuma kita selalu guna rempah cap O.

Bahan-bahannya:

1 peket 25gm rempah O - bancuh dengan 5 sudu air sejuk
7 ekor ikan puyu
750 liter santan 
2 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
1- 2 ketul ubi keledek
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari
Air asam jawa secukup rasa
garam secukup rasa
minyak masak 4 sudu besar untuk menumis

Rempah O ini boleh didapati dikedai-kedai runcit sekitar utara Kedah dan Perlis

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk, tumiskan bawang, masukkan halba campur. Kacau sampai kekuningan.
2. Masukkan pes rempah kari dan daun kari. kacau sampai naik minyak.
3. Masukkan santan, ubi keledek dan ikan sehingga ubi empuk dan ikan masak.
4. Masukkan  air asam jawa dan garam secukup rasa.
5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.


                                                   
Yummy.....




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...