Tuesday, 28 July 2015

CEMPEDAK GORENG CUCUR CEMPEDAK

Siapa yang tak suka makan cempedak goreng??? Orang Utara biasanya panggil Cucoq Cempedak. Biasanya saya buat cempedak goreng ini menggunakan buah cempedak kampung sebab ianya lebih wangi  dan sedap. Kalau cempedak kahwin, isinya yang terlalu tebal akan menyebabkan cempedak goreng tidak akan rangup.


Cempedak kampung 
Cempedak goreng biasanya hidangan untuk minum petang....Owh alangkan segarnya dipetang hari yang panas terik atau hujan rintik2 bertemankan secawan kopi dan sepiring cempedak goreng. 


Isi cempedak kampung

Isi Kuning, wangi dan manis
Jom hari ini kita masak cempedak goreng...

Bahan-bahannya:

1 biji cempedak yang sederhana ( pilih yang sekilo)
2 cawan tepung beras
1/2  cawan air kapur
1/2 cawan air sejuk
1 sudu teh garam (secukup rasa)
1 sudu kecil bijan
sedikit kunyit atau pewarna kuning
4 cawan minyak untuk menggoreng


Cara Menyediakannya:

  1. Campurkan semua bahan untuk membuat batter tepung, air kapur, garam bijan pewarna kuning.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi batter yang boleh menyalut.(gooey consistency)
  3. Panaskan minyak di dalam kuali.
  4. Celupkan ulas cempedak dan masukkan ke dalam kuali.
  5. Goreng sehingga masak.
  6. Angkat, tos dan hidangkan.



Mai Sepinggan !

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...