Thursday, 27 December 2012

PULUT UDANG @ PULUT PANGGANG

Pulut udang - orang Perlis panggil ... setengah orang panggil Pulut Panggang!

Belum lagi aku bertemu @ jumpa dengan pulut udang yang selazat serta seenak pulut udang yang disediakan oleh emak aku semasa dulu-dulu.

Zaman dulu kalau ada parti atau jamuan hujung tahun di sekolah, maka emak akan sediakan pulut udang untuk kami bawa ke sekolah. Aroma daun pisang yang dibakar menjadikan teringat-ingat teringin sangat nak buat ....

Pulut Udang 
Bahan-bahan :

1/2 kg beras pulut
1 biji kelapa - ambil santan pekat
garam secukup rasa
Daun pisang untuk membalut 
Lidi kelapa untuk semat hujung pulut 

Cara Membuatnya:
  1. Kukus pulut sehingga masak.
  2. Ambil pati santan dan gaulkan dengan pulut semasa panas-panas.
  3. Sendukkan pulut dan letak di atas daun pisang, letakkan intinya.
  4. Sematkan di kedua-dua hujungnya dengan daun pisang.
  5. Bakar di atas bara api sehingga masak.
Inti Pulut Udang

Bahan-bahan:


5 sudu besar udang basah yang kecil-kecil (atau boleh guna udang kering)
 @ udang sawah kalau ada(?)
6 biji cili kering 

1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh kunyit 
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara membuatnya:
  1. Bersihkan udang basah dan rebus dengan sedikit air (perisakan dgn sedikit garam).
  2. Tumbukkan cili kering dan  jintan putih
  3. Masukkan  bawang merah, bawang putih dan  serai sehingga halus. 
  4. Masukkan kelapa parut, serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa.
  5. Masukkan udang yang sudah direbus dan gaul sehingga sebati. 
  6. Masukkan semua bahan kedalam kuali, goreng tanpa minyak sehingga kering airnya.
  7. Angkat dan sejukkan & masukkan ke dalam pulut serta bungkus.
Inti pulut udang



Note:

1. Kalau guna udang kering , kurangkan garam- sebab udang dah masin.
2. Rendam udang kering itu,  tumbuk, lepas tu campur bersama inti tadi.



Mai Sepinggan!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...