Belum lagi aku bertemu @ jumpa dengan pulut udang yang selazat serta seenak pulut udang yang disediakan oleh emak aku semasa dulu-dulu.
Zaman dulu kalau ada parti atau jamuan hujung tahun di sekolah, maka emak akan sediakan pulut udang untuk kami bawa ke sekolah. Aroma daun pisang yang dibakar menjadikan teringat-ingat teringin sangat nak buat ....
Pulut Udang |
Bahan-bahan :
1/2 kg beras pulut
1 biji kelapa - ambil santan pekat
garam secukup rasa
Daun pisang untuk membalut
Lidi kelapa untuk semat hujung pulut
Daun pisang untuk membalut
Lidi kelapa untuk semat hujung pulut
Cara Membuatnya:
- Kukus pulut sehingga masak.
- Ambil pati santan dan gaulkan dengan pulut semasa panas-panas.
- Sendukkan pulut dan letak di atas daun pisang, letakkan intinya.
- Sematkan di kedua-dua hujungnya dengan daun pisang.
- Bakar di atas bara api sehingga masak.
Bahan-bahan:
5 sudu besar udang basah yang kecil-kecil (atau boleh guna udang kering)
@ udang sawah kalau ada(?)
@ udang sawah kalau ada(?)
6 biji cili kering
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh kunyit
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara membuatnya:
- Bersihkan udang basah dan rebus dengan sedikit air (perisakan dgn sedikit garam).
- Tumbukkan cili kering dan jintan putih
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan serai sehingga halus.
- Masukkan kelapa parut, serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan udang yang sudah direbus dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan semua bahan kedalam kuali, goreng tanpa minyak sehingga kering airnya.
- Angkat dan sejukkan & masukkan ke dalam pulut serta bungkus.
Inti pulut udang |
Note:
1. Kalau guna udang kering , kurangkan garam- sebab udang dah masin.
2. Rendam udang kering itu, tumbuk, lepas tu campur bersama inti tadi.
1. Kalau guna udang kering , kurangkan garam- sebab udang dah masin.
2. Rendam udang kering itu, tumbuk, lepas tu campur bersama inti tadi.
Mai Sepinggan!!
No comments:
Post a Comment