Lepat liat, boleh buat makan pagi atau minum petang... senang dan ringkas.
Biasanya terdapat di utara & kegemaran orang-orang vateren :)
Jom buat lepat liat pula hari ini... aku ikut resepi yang mak buat dulu-dulu..
Bahan-Bahannya:
2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 santan pekat
daun pisang yang dipotong - ukuran 6 inci
Cara Membuatnya:
- Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.
- Sejukkan & ketepikan dulu.
- Masakkan pula santan dalam periuk hingga mendidih.
- Campurkan santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
- Ambil daun pisang dan balutkan dengan daun pisang sehingga habis adunan.
- Kukus sehingga masak.
- Hidangkan
Nota : Kalau suka, kita boleh letakkan inti kelapa ditengahnya sebelum dibungkus..
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment