Friday, 21 December 2012

LEPAT LIAT




Lepat liat, boleh buat makan pagi atau minum petang... senang dan ringkas.
Biasanya terdapat di utara & kegemaran orang-orang vateren :)

Jom buat lepat liat pula hari ini... aku ikut resepi yang mak buat dulu-dulu..

Bahan-Bahannya:

2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 santan pekat
daun pisang yang dipotong - ukuran 6 inci

Cara Membuatnya:

  1. Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.
  2. Sejukkan & ketepikan dulu.
  3. Masakkan pula santan dalam periuk hingga mendidih.
  4. Campurkan santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
  5. Ambil daun pisang dan balutkan dengan daun pisang sehingga habis adunan.
  6. Kukus sehingga masak.
  7. Hidangkan 

Nota : Kalau suka, kita boleh letakkan inti kelapa ditengahnya sebelum dibungkus..





Mai Sepinggan !!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...