Teringin nak makan masak lemak cili api ketam... lemak + pedas + masam -masam sikit, letak mangga muda yang ada..
Ketam ada 4 ekor, berat-berat juga isinya penuh.... aku rasa masak lemak cili api ni simple saja tapi sedap, mesti terasa pedasnya baru boleh kebah demam !
Sedapnya!! |
Jom kita masak kertam masak lemak cili api !!
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam ( ku pilih ketam bunga @ ketam renjong)
250 ml santan pekat ( ditambah dengan 100 ml air)
1 batang serai - diketuk
8 biji cili padi - ditumbuk
4 hiris mangga muda
1 sudu teh kunyit
1 helai daun kunyit
garam secukup rasa
Cara penyediaannya:
- Bersihkan ketam dan masukkan serai, cili padi, mangga muda, kunyit & daun kunyit bahan ke dalam periuk.
- Masukkan santan dan masakkan di atas api perlahan.
- Kacau selalu agar santan tidak berkepala/ minyak.
- Masukkan garam dan masak hingga mendidih dan ketam masak ( menjadi merah)
- Angkat dan hidangkan.
Mai Sepinggan !!
This is great Article
ReplyDeleteThanks for the recipe
Most welcome, hope you enjoy the dish, Ketam Masak Lemak Cili Padi !!
DeleteNanti nak try masak..insyaallah lepas pantang..thank you utk resepi..
ReplyDeleteterbaik ialah yang masak sendiri dengan kreativiti sendiri
Delete