Sunday, 30 December 2012

PENGAT NANGKA

Pengat.... biasanya aku panggil "serawa" merupakan pencuci mulut /dessert yang aku suka. Pengat yang sedap sepatutnya terasa lemak, masin dan manisnya. Bau wangi daun pandannya serta manisnya gula tebu atau gula melaka....opppss.... sagunya, jangan lupa!!

Dalam banyak-banyak pengat, aku suka pengat nangka....aduihh.. sedapnya!!

Jom buat pengat nangka!!

Bahan-bahannya:

1 liter santan
10 ulas nangka ( aku suka buang bijinya)
2 keping gula melaka
2 sudu gula putih (ikut rasa)
garam secukup rasa
3 sudu besar sagu mata ikan- warna putih (direndam)
1 helai daun pandan

Cara menyediakannya:
  1. Masukkan santan ke dalam periuk, nangka, daun pandan dan masakkan.
  2. Masukkan pula gula merah dan putih secukup rasa.
  3. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Toskan sagu dan bila santan hampir mendidih, masukkan sagu.
  5. Bila masak, angkat dan hidangkan...
Nota: kalau suka makan pengat ini sejuk-sejuk, sejukkan dulu dalam peti ais.




Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...