Saturday, 15 December 2012

CURRY PUFF - KARIPAP - CURRY PUFF



Menu minum petang hari ini ialah dengan Karipap....... pakar buat karipap ini dulunya ialah dik Na. Dia buat karipap untuk jualan.... karipap yang dia buat rangup dan banyak inti. Biasanya kalau kami balik kampung, sarapan pagi dengan karipap dan kueh-mueh yang dibuat dik Na.

Anak aku pulak pelik sikit, minta buat karipap yang tak letak inti (?)... Kalau ada inti,  dia akan korek semua inti dan makan kulit nya saja... adui!!


Pilihla je nak inti apa, daging? ayam? telur? kentang..?




Karipap inti daging

Jom buat karipap!

Bahan-bahan:


Kulit karipap


(A)
1/2 kilo tepung gandum
50 g tepung beras (anggaran dalam satu senduk penuh nasi)
50 g tepung ubi (anggaran dalam satu senduk penuh nasi)

(B)
2 - 4 Sudu makan marjerin atau butter juga boleh digunakan - dicairkan
1/4 cawan minyak masak

Garam secukup rasa
Air suam untuk menguli - yang telah dicampur garam diatas

Cara-caranya:

  1. Ayakkan kesemua bahan A ke dalam mangkuk  adunan.
  2. Masukkan bahan (B) dan digaul rata/sebati sehingga menjadi seperti serbuk roti yang halus.
  3. Uli adunan serbuk roti tadi,  masukkan sedikit demi sedikit air suam yang bercampur garam ke dalam adunan sehingga menjadi doh lembut dan kenyal. 
  4. Pastikan ianya tidak melekit di tangan dan dinding bekas adunan, jika melekit tambah sedikit tepung dan diuli sedikit.
  5. Rehatkan doh tadi selama lebih kurang 1/2 jam dengan menutup bekas dengan kain maslin.
  6. Keluarkan adunan uli sekejab,  terapkan.
  7. Letakkan inti dan goreng dengan api sederhana.


Intinya:



100 gm daging @ ayam @ udang - basuh, cincang dan perasakan 

2 biji kentang - potong dadu
2 sudu besar serbuk kari daging - bancuh dengan sedikit air menjadi pes
1 ulas bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang merah - mayang / tumbuk
1 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak masak
1/4 cawan air sejuk 
garam secukup rasa





Caranya:


  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah sehinggga kekuningan.
  2. Masukkan daging, kentang dan air, masak   sehingga empuk.
  3. Masukkan daun kari dan pes kari dan kacau sehingga masak.
  4. Angkat dan sejukkan. 

Nota: 

Semasa menggoreng pastikan minyak tidak terlalu panas kerana ia akan menjadikan kulit karipap menggelembong & tidak cantik. 




Mai Sepinggan !!

Selamat Mencuba & Jangan Putus Asa...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...