Rangup diluar & lembut di dalam.... |
Ayam Penyet?
Hari ini kita kita buat ayam penyet nak??? Rata-rata orang cerita pasal ayam penyet... makanan orang Jawa, katanya dari Surabaya.
Apa dia orang penyet-penyet ayam sebelum digoreng atau selepas digoreng.... ha ha ha... Macam mana nak penyet-penyet ayam ni? Ayam penyet ni katanya ayam goreng, sebelum digoreng diketuk-ketuk dulu..dan dihidangkan bersama serdak-serdaknya / kremes.. dan tauhu serta tempe yang digoreng dimakan bersama sambalnya dan ulam-ulam (lalapan). Ayam goreng laaaaa..........
Kalau pembantu saya makan ayam atau ikan, dia akan oles dengan "cobek" nya sampai ayam atau ikan tu "terpenyet" !!
Sekali makan ayam penyet ni masa pi Jakarta, di sana kebanyakkkannya dia guna ayam muda. Dengan pertolongan pembantu rumah yang bertungkus lumus membantu, maka terhasillah ayam penyet versi kita orang ikut selera kita orang....
Jom kita masak Ayam Penyet!!
Jom kita masak Ayam Penyet!!
Bahan-bahan :
1 ekor ayam
1/2 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu teh kunyit
2 cawan tepun jagung + 1/2 cawan tepung ubi + garam
buat batter dengan sedikit air
minyak untuk menggoreng
1 ekor ayam
1/2 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu teh kunyit
2 cawan tepun jagung + 1/2 cawan tepung ubi + garam
buat batter dengan sedikit air
minyak untuk menggoreng
Cara menyediakannya:
- Tumbuk ketumbar, jintan manis, bawang merah, bawang putih buah keras.
- Perapkan ayam dengan bahan yang ditumbuk dan kunyit. Perisakan dengan garam dan biarkan 30 minit.
- Kemudian, masak ayam dengan api perlahan hingga air kering airnya dan sejukkan.
- Ambil tepung dan bancuh dengan air & dan masukkan ayam bersama rempahnya sekali.
- Goreng ayam sehingga kekuningan dan hidangkan bersama sambal, tahu, tempe, kicap manis serta lalapan.
Ayam Penyet, Tempe Penyet & Tauhu Penyet |
Sambal Ayam Penyet
Bahan-bahannya:
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 biji tomato
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 buji limau kasturi
3 sudu besar ikan bilis (agak segenggam)
1 inci belacan
gula melaka dan garam secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menggoreng
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 biji tomato
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 buji limau kasturi
3 sudu besar ikan bilis (agak segenggam)
1 inci belacan
gula melaka dan garam secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menggoreng
Bahan untuk sambal |
Cara menyediakannya :
- Goreng bahan di atas dengan minyak kecuali gula dan garam.
- Angkat, sejukkkan dan tumbuk sehingga halus (blend lebih mudah).
- Masakkan semula dalam kuali.
- Masukkan gula merah dan garam.
- Angkat dan hidangkan bersama ayam penyet tadi.
sambal ayam penyet |
Nasi & Ayam penyet |
Mbok Berek Ny Umi Ayam Desa Masuk Kota semasa jalan-jalan cari Ayam Penyet ... |
Mai Sepinggan !!
Empuk, Gurih, Lezat ...
No comments:
Post a Comment