Sunday, 23 December 2012

KUEH MAKMOR


Makmor yang sudah disalut icing
Kueh Makmor adalah sajian tradisi keluarga. Tidak lengkap juadah  hari raya kalau tidak ada Kuah Makmor ni. Resepi ini aku dapat diperturunkan dari generasi ke generasi. 

Kadang-kadang Makmor ini dijadikan juadah untuk hantaran... 

Nak buat Makmor?  JOM tengok resepi yang diberikan oleh Bonda Aziah Abdullah kepada anak-menantu serta cucu-cucu beliau

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula ising
250 gm minyak sapi 

Inti :
Goreng kacang tanah tanpa minyak ditumbuk dan diperisakan dengan garam dan gula.

Cara membuatnya:
  1. Campurkan tepung gandum dan tepung ubi dan tepung kastad.
  2. Campurkan minyak sapi dan gula icing serta tepung - gaul sehingga sebati.
  3. Bentukkan dan masukkan inti kacang.
  4. Bakar dalam oven 180' selama 12 minit
  5. Angkat, sejukkan dan gaulkan dengan gula icing.

Makmor ... Sedap !

Makmor yang sudah belum dibakar

Kuah Makmor dihidang bersama kueh raya yang lain ..


Mai Sepinggan !!







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...