Monday, 17 December 2012

LEPAT LABU

Salam & semuga semua kenalan sentiasa bahagia...

Hari ini kita try resepi lepat labu. Lepat ni kita buat sarapan atau minum petang. Masa balik jumpa Kak Chaq, dia bersungguh-sungguh ajak buat lepat labu sebab kat rumah ada banyak labu. Labu ni boleh dibuat kueh atau di sayur...

Hari ni kita cuba buat lepat labu ikut Kak Chaq. Dia tak letak kelapa ditengah-tengah labu tapi dia guna santan...

Jom buat lepat labu!





Bahan-bahannya:

1/2 biji  labu  - direbus, toskan airnya dan dilenyet
3/4 cawan gula atau secukup rasa
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam atau secukup rasa

Daun pisang (dipotong & dlayur diatas api )  untuk membungkus
Air dan periuk kukusan.


Cara penyediaan
  1. Masukkan labu, gula, tepung, santan dan garam ke dalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati.
  2. Sendukkan adunan lebih kurang 3 sudu besar adunan dan letakkan ke atas daun pisang. 
  3. Balut  dan lipat daun pisang  hujung daun pisang dengan kemas
  4. Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.


Labu dilenyek dan diadunkan 
bersama tepung, santan, gula & garam 

Jika suka boleh letak inti kelapa ditengah



Mai Sepinggan !



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...