Saturday, 15 December 2012

BURUNG PUYUH GORENG KUNYIT

Hai... hari ini nak masak apa pula ya?? Pagi-pagi tadi pergi  pasar tani nampak orang jual burung puyuh.... gemuk-gemuk juga  fresh - bukan frozen punya!! Tiga ekor RM12.... 



3 ekor RM12 siap disembelih

Orang kata burung puyuh ni sangat berkhasiat kerana ianya kurang lemak dan rendah kolestrol. Dagingnya juga halus dan manis... Nak masak apa dengan burung puyuh ni??? Tak payah  susah-susah.... goreng kunyit pun dah cukup sedap.... 


Daging puyuh goreng berkunyit

Jom kita buat goreng burung puyuh berkunyit hari ini ..

Bahan- bahannya:-

4 ekor burung puyuh - potong 4 & bersihkan
garam secukup rasa
1 1/2 sudu besar  serbuk kunyit 
1 sudu teh jintan manis - tumbuk 
2 labu bawang besar - potong bulat
2 biji chili besar merah - potong serong
minyak untuk menggoreng 

Cara memasaknya:-
  1. Perapkan daging burung puyuh dengan garam, kunyit dan serbuk jintan manis.
  2. Panaskan minyak dalam kuali & goreng sehingga kekuningan.
  3. Gorengkan bawang besar  & cili besar.
  4. Angkat & hidangkan.

Mudah & lazat 

Mai Sepinggan !!


 Burung puyuh burung taktibau 
Terbang tinggi  si burung bayan,
Di dalam kilat ada kilau,
Rupanya awan  mengandung hujan..

                                                              - Pantun Melayu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...