Sunday, 2 December 2012

CREAMY POTATO GRATIN

Hi... Potato Gratin - benda apa pula "gratin" ni????


Potato Gratin


Apa-apa makanan yang topping di atasnya dengan cheese atau breadcrumbs, dan dimasak sampai kecoklat-coklatan...dipanggil gratin.

Macam-macam cara masak "gratin", ada yang berkrim, kadangkala kurang berkrim. Kita boleh guna apa-apa jenis kentang tapi best juga kalau kentang diselang-selikan dengan keledek.

Kentang adalah kegemaran Aieshah dan apa-apa yang berkentang, kira laku....  Kita masak Potato Gratin berkrim hari ini...

Jom kita ber- potato gratin Berkrim!



Bawang  untuk Potato Gratin

Bahan-bahan:
30 g butter
1 biji bawang holland - dihiris nipis bulat-bulat
700 g potato -kentang dikupas dan di potong nipis
1 cawan keju Cheddar- diparut
2 sudu teh lada hitam-   ditumbuk kasar
garam secukup rasa
1 1/2 cawan krim




Cara: 
  1. Panaskan butter dalam kuali dan goreng bawang selama 5 minit atau sampai masak.
  2. Susunkan kentang bertindih satu demi satu dalam kaserol yang telah digriskan dengan butter.
  3. Taburkan bawang di atas kentang dan diikuti dengan keju.
  4. Susunkan kentang, bawang dan keju ini sampai habis.
  5. Perisakan krim dengan garam dan lada hitam sampai sebati dan curahkan di atas kentang tadi.
  6. Bakar selama 40 minit atau sehingga keju cair, kentang lembut serta kuning kecoklatan.


Kentang dihiris nipis & disusun


Potato Gratin yang creamy, cheezy & nyummy..








Mai Sepinggan!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...