Lempeng Pisang Tradisional :) Sedap dimakan dengan sambal tumis bilis |
Sebenarnya lempeng ni boleh dibuat untuk breakfast atau minum petang... atau bila-bila masa yang korang rasa teringin.
Nak buat lempeng pisang ni dua benda utama kena ada, pisang dan daun pisang.... Aroma daun pisang woww, sedap ! Lempeng ni nak buatnya sangat simple. Lenyek2 pisang tambah tepung, bakar.... tapi ada juga yang buat lempeng pisang ni tak guna daun pisang, lantas jadilah ia macam lempeng biasa atau "peknga" ...
Jom buat lempeng pisang...
20 biji pisang awak - dibuang kulitnya & dilenyek - boleh guna pisang emas
3 camca besar susu pekat - boleh ganti dengan gula
Pilih pisang masak ranum |
1/2 cawan kelapa parut putih
2 susu teh garam
3/4 cawan tepung gandum
daun pisang dibersihkan dan dipotong saiz sejengkal
Cara-cara :
- Lecek pisang hingga lumat. Masukkan susu pekat, garam & gaul hingga sebati.
- Masukkan kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata dan rehatkan 5 minit.
- Panaskan kuali leper, sendukkan adunan tadi ke dalam daun pisang - menjadi lempeng lebih kurang 1 cm dan masakkan.
- Balikkan dan masak lagi hingga kuning ke-emasan.
- Bila masak, angkat dan hidangkan.
Lecekkan @ hancurkan |
Boleh beli RM2 kat Chow Kit boleh dapat banyak sangat! |
Api sederhana, kalau tidak daun pisang hangus tapi lempeng tak masak... |
Lempeng Pisang - Aromanya sangat wangi... |
Mai Sepinggan!!
"Pisang emas dibawa belayar
Masak sebiji di atas peti
Hutang emas boleh dibayar
Hutang budi dibawa mati"
- Pantun Melayu
"Pisang emas dibawa belayar
Masak sebiji di atas peti
Hutang emas boleh dibayar
Hutang budi dibawa mati"
- Pantun Melayu
Saya berminat dengan lempeng anda saya sudah buatnya mengikut resepi & ia menjadi serta rasanya gempak GILA FUHHHHHHHHH....... BEST
ReplyDeleteHA ha ha.... lepas ni tak usah gi beli lagi... buat sendiri, satu taman perumahan boleh bau wangi daun pisang...
ReplyDeleteterima kasih ats resepi nk cube ni
ReplyDeletesilakan... buat sendiri lagi sedap
Delete