Wednesday, 21 November 2012

DAGING GORENG KUNYIT



Satu lagi masakan yang simple dan cepat dimasak tapi sedap dimakan ialah daging goreng kunyit. Apabila dimasak, daging yang diperap dengan  kunyit ini akan menaikkan bau wangi...
Hmmmm, kemudian hidangkan dengan nasi panas !


Daging Goreng Kunyit 


Bahan-Bahan:

500 gm daging  lembut
2 sudu teh kunyit - biasanya aku guna kunyit hidup
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu teh  jintan manis - tumbuk
2 labu/biji bawang besar - potong
2 sudu besar air asam jawa
1 batang daun bawang besar
garam secukup rasa
2 sudu kicap pekat manis
minyak untuk menumis
1 cili merah

Cara:
1. Perapkan daging dengan kunyit dan jintan manis.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak & tumis bawang yang ditumbuk.
3. Masukkan daging dan goreng sehingga hampir masak dan masukkan bawang besar,
 daun bawang, kicap, air asam jawa, garam secukup rasa dan cili besar
4. Kacau sebentar & angkat. Hidangkan..











Mai Sepinggan!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...