Monday, 19 November 2012

IKAN BAKAR - IKAN TERMENONG @ KEMBONG !

Hello, hello... hari ni nak masak apa?? Nak masak untuk  makan tengah hari ... termenong punya termenong teringat ada ikan kembong segar dibeli semalam. 

Ikan  Temenong -  bakar dan cecah cili kicap- Simple & Sedap!


Ikan kembong bakar

Bahan -bahan:

1 kg ikan kembong -  bersihkan
garam kunyit
daun kunyit secukupnya
10 biji cili padi + 1biji cili merah - dihiris
1 biji bawang besar - dipotong & dihiris
1 biji limau (kasturi / nipis @ lemon)
4 sudu besar kicap pekat lemak manis

Cara-cara:

1. Ikan digaram kunyitkan secukup rasa.
2. Nyalakan arang/ oven.
3. Bakar ikan balik-balikkan sehinggan masak dan hidangkan bersama cili kicap.
4.  CILI KICAP = Campurkan cili padi + bawang + limau + kicap & gaulkan.

Ikan Kembong bakar

Cili Kicap

Mai Sepinggan !


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...