Wednesday 21 November 2012

KHABSA (NASI ARAB) "كبسة"

"كبسة" KHABSA ... untung juga ada kawan Arab... dapat belajar masak Khabsa. Said,  kawan  yang sudi mengajar masak dengan tulus mulus.. 

TERIMA KASIH Said!! Dan aku pun masak berkali-kali sampai OK!! Sampai  terima tempahan lagi... terima kasih juga kepada Norhashimah Derani, kawan aku yang berada di Abu Dhabi yang bagi sijil lulus dengan kepujian. Ohhh tak lupa juga kawan Tilah, Hannan dari Saudi Arabia yang juga bagi lulus dengan kepujian.....


Bila  pak Arab & mak Arab ke Malaysia, Student-student  negara Arab ke UIA serta Universiti swasta, maka restoran makanan Arab tumbuh macam cendawan. Pergi ke mana saja mesti ada restoran Arab "مطعم". Mula-mula try Khabsa ni di Rawsha, pas tu pergi juga ke Hadramawt.


Said kata, "Sis, masak sendirilah. Senang saja! "


Khabsa makanan  Arab - resepi dia orang ni ikut tempat  sama ada Yemen, Saudi, UAE, Algieria , Teluk atau lain-lain.... Ikut tempat, cara & rempah yang diguna. Tapi yang utamanya beras panjang, lada hitam, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga. 


Lauk nasi Khabsa ni pula macam-macam cara masaknya. Yang popular orang panggil mandhi. Mandhi ni sebenarnya daging atau ayam yang dimasak dalam tanah. Kedua popular ialah mathbi - masak atas batu dan yang ketiganya madghut.... masak dengan pressure cooker atau kita kata mereneh. 


Apa pun, resepi Khabsa yang Said Algiers ajar,  Simple sangat tapi SEDAP sangat.

Jom masak Khabsa !
Khabsa Kambing @ Nasi Arab
Bahan-bahan:

1 kg beras Arab = untuk 12 orang makan    
2 biji bawang holland (yellow onion)            
1 biji karot sedang                                           
2 biji tomato masak sedang                           
*** Blend sampai halus

 2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cardamon ( buah pelaga)
sedikit lada hitam
minyak untuk menumis
garam secukup rasa


Cara Menyediakannya:
  1. Basuh beras Arab dengan air panas dan sejatkan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan lada hitam.
  3. Masukkan bahan yang dikisar, air dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan beras dan tutup - biarkan hingga masak - lebih kurang 35 minit 
    ( Biar kan masak - jangan kacau!!


Nasi Arab - Khabsa kosong
 ** Hidangkan bersama kambing dan sos nasi Arab SALATA HARA atau Salad/ sayuran mentah sebab orang Arab tak makan sayuran yang ditumis (masak)

Lauk nya pula - Kambing @ Ayam 

Bahan-bahannya :
1 kilo kambing atau  2 ekor ayam (potong 8)    
3 ulas bawang putih                                               
2 biji bawang holland (yellow onion)                       
1 sudu kecil lada hitam                                           
4 sudu serbuk cili   ( kalau suka pedas tambah le ikut kesesuaian)                                            
4 biji buah pelaga      

*** semua bahan di atas,  Blend sampai halus
                                           
minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan minyak & tumis bahan-bahan tadi hingga naik wangi.
  2. Masukkan kambing atau ayam.
  3. Masukkan air sehingga separuh kambing atau ayam tadi.
  4. Masak selama satu setengah jam, biar kuahnya pekat.
  5. Masukkan garam secukup rasa.  
  6. Angkat dan hidangkan bersama nasi khabsa.
SOS SALATA HARA( SOS ARAB) :
Bahan-bahannya:
2 biji tomato
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji cili padi
2 biji cili hijau
jus lemon & garam untuk perasa

Cara Menyediakannya: 
  1. Blend semua bahan di atas.
  2. Masukkan jus lemon dan garam mengikut rasa.
  3. Hidangkan bersama nasi khabsa dan kambing......
Laguna Salad 
Salad 



Mai Sepinggan!!
يتيح تناول الطعام


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...