Hari ini kita try masakan Italy.... Lasagne! rasanya tak lah susah sangat.
Resepi ini dari kelas memasak kita orang dan modify ikut selera sendiri...
Lasagne - hmm..sedapnya |
Senang je kalau semua dah ada bahan.
Jom masak lasagne!
Bahan-bahannya:
225 gm lasagne
100 gm mozarela cheese - diparut
100 gm cheddar cheese - diparut
2 sudu besar parmesan cheese - diparut
Sos Bolognese
400 gm kisar daging
300 gm tomato - concassee ( kupas/buang biji & cincang)
2 batang karot - potong dadu
4 ulas bawang putih -
3 biji bawang besar -cincang
5 sudu besar tomato puri
1 helai daun basil
garam, lada putih, minyak untuk menumis
Sos Bechamel
100 gm butter
100 gm tepung
1 liter susu UHT
1 daun basil
1/2 cawan cheese parmesan
garam, gula, lada hitam secukup rasa
Cara menyediakannya:
1. Panaskan oven 190'C & grease loyang pembakar.
2. Didihkan air dan rebuskan kepingan lasagne sehingga lembut - angkat, tos & ketepikan.
3. Sediakan sos bolognese :
- panaskan minyak, saute semua bawang hingga layu
- masukkan daging - kacau hingga masak
- masukkan karot, tomato puree, tomato concassee
- renehkan dan suaikan rasa.
4. Sediakan sos bechamel :
- cairkan butter dalam periuk
- masukkan tepung gandum - kacau sampai sebati (roux)
- panaskan susu & masukkan daun basil angkat dan biar suam
- campurkan susu suam dengan roux & renihkan 30 minit sehingga pekat dan licin.
- perasakan dengan cheese, garam, gula dan lada secukup rasaSos Bechamel |
dan sos bechamel.
6. Taburkan cheese sehingga habis semuanya ( atas sekali sos dan cheese).
Lasagne - belum bakar |
Cheese di atas sekali |
8. Angkat dan hidangkan panas-panas.
Lasagne - 3/4 masak untuk disimpan di freezer |
Sedap dimakan panas-panas |
Mai Sepinggan!!
Andiamo a mangiare!!
No comments:
Post a Comment