Tuesday 20 November 2012

LASAGNE & LASAGNE & LASAGNA SEDAP !!

Lasagne ..The taste of Italy!
Hari ini kita try masakan Italy.... Lasagne! rasanya tak lah susah sangat. 
Resepi ini dari kelas memasak kita orang dan  modify ikut selera sendiri...

Lasagne - hmm..sedapnya
Lasagne boleh dilapis-lapis dengan daging, seafood  dan  juga sayur-sayuran.
Senang je kalau semua  dah ada bahan.
Jom masak lasagne!
Bahan-bahannya:
225 gm lasagne
100 gm mozarela cheese - diparut
100 gm cheddar  cheese - diparut
2 sudu besar parmesan cheese - diparut 

Sos Bolognese
400 gm kisar daging
300 gm tomato - concassee ( kupas/buang biji & cincang)
2 batang karot  - potong dadu 
4 ulas bawang putih -
3 biji bawang besar -cincang
5 sudu besar tomato puri
1 helai daun basil
garam, lada putih, minyak untuk menumis

Sos Bechamel 
100 gm butter
100 gm tepung
1 liter susu UHT 
1 daun basil
1/2 cawan cheese  parmesan 
garam, gula, lada hitam secukup rasa

Cara menyediakannya: 
1. Panaskan oven 190'C & grease loyang pembakar.
2. Didihkan air dan rebuskan kepingan lasagne sehingga lembut - angkat, tos & ketepikan.
3. Sediakan sos bolognese : 
     - panaskan minyak, saute semua bawang hingga layu
     - masukkan daging - kacau hingga masak
     - masukkan karot, tomato puree, tomato concassee
     - renehkan dan suaikan rasa.
4. Sediakan sos bechamel :
    - cairkan butter dalam periuk
    - masukkan tepung gandum - kacau sampai sebati (roux)
    - panaskan susu & masukkan daun basil angkat dan biar suam
    - campurkan susu suam dengan roux & renihkan 30 minit sehingga pekat dan licin.
    - perasakan dengan cheese, garam, gula dan lada secukup rasa


Sos Bechamel
5. Lapiskan kepingan lasagne dalam loyang pembakar, diikuti sos bolognese,  
    dan sos bechamel.
6. Taburkan  cheese  sehingga habis semuanya ( atas sekali sos dan cheese).

Lasagne - belum bakar
Cheese di atas sekali 
7. Bakar sehingga atasnya keperang-perangan (45 minit).
8. Angkat dan hidangkan panas-panas.

Lasagne - 3/4 masak untuk disimpan di freezer
Sedap dimakan panas-panas


  
Mai Sepinggan!!
Andiamo a mangiare!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...