Kalau pergi ke Melaka pun orang sana tak panggil buah Melaka, tapi Onde-Onde. Orang Johor dan Kelantan pun panggil Onde-Onde. Tetapi ada juga yang panggil "Kelepon".
Teori aku ialah mungkin dalam kueh ini ada menggunakan gula Melaka.
Buah Melaka boleh dimakan bila-bila masa...masa kami kecil-kecil dulu, emak buat buah melaka ini hanya di bulan puasa - juadah berbuka puasa. Penggunaan daun pandan sebagai pewarna menjadikan buah melaka ini wangi..... berbeza dengan buah melaka yang dijual di kedai-kedai atau warung-warung yang kebanyakkannya hanya menggunakan pewarna hijau... mmmm tak baguskan ??
Jom kita buat buah melaka..
Bahan-bahannya:
300 gm tepung pulut
150 gm gula kabung/ gula melaka/ gula gerek
1 camca besar air kapu
10 helai daun pandan
1/2 biji kelapa
garam secukup rasa
Cara menyediakannya:
- Mesinkan daun pandan dengan 3 cawan air.
- Racik gula melaka/ kabung sebesar hujung jari kelingking.
- Bancuh tepung pulut dengan air daun pandan, air kapur dan garam.
- Uli adunan sehingga rata. Ambil sejemput adunan dan leperkan.
- Masukkan gula kabung ditengah-tengah sebagai inti dan bulatkan adunan seperti guli.
- Masak air di dalam periuk sehingga mendidih dan masukkan buah melaka mentah sebiji demi sebiji.
- Apabila buah melaka timbul, angkat dan toskan.
- Golekkan di atas kelapa parut yang diletakkan garam secukup rata.
- Hidangkan..
Buah Melaka |
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment