Friday, 1 March 2013

BUAH MELAKA

Buah Melaka ??? Buah Melaka bukan dari Melaka... jadi kenapa dinamakan buah Melaka???
Kalau pergi ke  Melaka pun orang sana tak panggil buah Melaka, tapi Onde-Onde. Orang Johor dan Kelantan pun panggil Onde-Onde. Tetapi ada juga yang panggil "Kelepon". 

Teori aku ialah mungkin dalam kueh ini ada menggunakan gula Melaka.

Buah Melaka boleh dimakan bila-bila masa...masa kami kecil-kecil dulu, emak buat buah melaka ini hanya di bulan puasa - juadah berbuka puasa. Penggunaan daun pandan sebagai pewarna menjadikan buah melaka ini wangi..... berbeza dengan buah melaka yang dijual di kedai-kedai atau warung-warung  yang kebanyakkannya hanya menggunakan pewarna hijau... mmmm tak baguskan ??

Jom kita buat buah melaka..

Bahan-bahannya:

300 gm tepung pulut
150 gm gula kabung/ gula melaka/ gula gerek
1 camca besar air kapu
10 helai daun pandan
1/2 biji kelapa
garam secukup rasa

Cara menyediakannya:


  1. Mesinkan daun pandan dengan 3 cawan air.
  2. Racik gula melaka/ kabung sebesar hujung jari kelingking.
  3. Bancuh tepung pulut dengan air daun pandan, air kapur dan garam.
  4. Uli adunan sehingga rata. Ambil sejemput adunan dan leperkan.
  5. Masukkan gula kabung ditengah-tengah sebagai inti dan bulatkan adunan seperti guli.
  6. Masak air di dalam periuk sehingga mendidih dan masukkan buah melaka mentah sebiji demi sebiji.
  7. Apabila buah melaka timbul, angkat dan toskan.
  8. Golekkan di atas kelapa parut yang diletakkan garam secukup rata.
  9. Hidangkan..

Buah Melaka




Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...