Zaman dulu-dulu kalau nak ke Kodiang mesti pergi hari Sabtu. Hari sabtu boleh keluar asrama SMDSA. hari Sabtu juga ada NAT KODIANG.
Bestnya pasembor Kodiang sebab ada cucur udang, cucur ketam, sayurnya segar dan kuahnya mm... enak sekali... tapi hari ini masih adakah pasembor kodiang???
Jom buat pasembor Kodiang:
Pasembor @ Rojak mamak |
Tahu di goreng & di potong |
Cucur kelapa |
Taugeh dicelur, sengkuang dan timun di potong halus |
Cucur Udang & Cucur ketam |
Beehoon di rendam kunyit dan di celur |
Opppsss jangan lupa letak telur & makan bersama kuahnya !! |
Bahan-bahan Kuah Pasembor:
1 kg kacang tanah - digoreng & dikisar (1/2 kasar & 1/2 halus)
10 ulas bawang merah - dikisar (2 senduk)
5 ulas bawang putih - dikisar (3/4 senduk)
5 cm halia & lengkuas - dikisar
1 senduk cili kering - dikisar
1 inci belacan - dikisar
3 sudu udang kering yg sudah diblender
1 cawan gula merah
2 cawan gula putih
tepung jagung ikut kepekatan @ biskut marie
garam secukup rasa @ 4 keping asam gelugor
asam jawa secukup rasa
air putih 1500ml
1 1/2 senduk minyak
Cara Menyediakannya:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, belacan, serai, udang kering sampai garing.
- Masukkan halis, lengkuas dan cili kering & kacau hingga naik minyak.
- Masukkan kacang tanah, air, asam keping, gula, garam, gula merah.
- Bila mengelegak baru letak tepung jagung - bancuh dulu.
- Kecilkan api dan masak hingga naik minyak.
- Angkat dan dan hidangkan.
* potong semua cucur, tahu & sayuran dan sendukkan kuah ke atas cucur tadi.
Mai Sepinggan!
No comments:
Post a Comment