Huh, kalau dalam oven...aroma pastrinya sungguh menyelerakan.... Bila dah keluar oven, tengok teksturnya......aduhai rangup dengan warna keemasannya...
Chicken Pie - dua perkara kena ada... kulit @ pastrinya & inti.... pastri adalah segala-galanya!
Bahan untuk inti:
300 gm daging ayam
1 cawan karot dipotong dadu
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji kentang
3 sudu kacang pea
3 sudu besar mayonese
garam, lada sulah secukup rasa
minyak untuk menumis
sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali & tumiskan bawang.
- Masukkan karot, kentang, air dan kacau hingga lembut.
- Masukkan ayam dan kacau hingga masak.
- Masukkan kacang pea, garam, lada sulah secukup rasa.
- Tutup api dan masukkan mayonese dan kacau sehingga sebati.
- Angkat & sejukkan.
Bahan untuk Pastri Paf:
Bahan A
Bahan A
400 g tepung
50 g butter
1/8 sudu teh garam
220 gm air
Bahan B
220 gm air
Bahan B
300 gm butter pastri
Cara-cara:- Adunkan A supaya jadi doh yang licin. Rehatkan selama 15 minit.
- Canaikan doh. bentukkan palang di bahagian tengah menjadi tebal makala di bahagian kaki palang lebih nipis.
- Letakkan butter pastri di tengah & balutkan.
- Canaikan doh menjadi 10mm tebal dan lipat sekali lagi.
- Biarkan sebentar (15 minit)
- Pusing doh 90' pepenjuru dan canai lagi seperti di no.4 sebanyak 4 kali lagi.
- Canaikan doh setebal 3mm dan potong mengikut bentuk yang disukai.
- Isikan inti & tutupkan Pai .
- Bakar dengan 200'C selama 15 ke 20 minit atau keperang-perangan.
Canaikan mengikut kesukaan |
Cucukkan untuk keluarkan udara & kelembapan |
Wow ! |
Bakar |
Mai Sepinggan !!
Note:
kita tak sempat nak ambik gambar intinya... tunggu besok pagi la ekkk bila kita makan, tunjuk kan inti :)
No comments:
Post a Comment