Kalau boleh, biarlah yang cepat dimasak & sedap dimakan.... dalam hal ini aku rasa baiklah masak tomyam saja... semua boleh dimasukkan sekali dalam periuk...& yang penting ia juga hot & spicy!!
TOMYAM !!!!!!!!!!!!!!
Tomyam.. biar pedas , nyum ! nyum! |
Jom masak tom yam !!
Bahan-bahan:
4 sudu tom yam paste ( ikut selera, mau hot & spicy - lebihkan)
1 liter air
6 ekor udang basah (bersihkan)
2 ekor sotong basah (bersihkan dan potong)
1 ketul isi ayam (bahagian dada - bersihkan dan potong nipis)
50 gm daging daging (bersih dan potong nipis)ji jagung kecil
50 gm bunga kobis - potong kecil
50 gm karot - potong kecil
2 biji jagung kecil - potong kecil
1 batang celeri - potong
1 labu bawang besar- potong kecil
7 biji cili padi ketuk
1 biji limau nipis - ambil jus
2 helai daun limau purut - bersihkan
50 gm kobis -potong nipis
1 biji tomato - potong empat
1 batang bunga kantan
1 batang bunga kantan
* apa-apa saja sayuran yang anda minati
garam secukup rasa
Cara masak:
- Masakkan air sehingga mendidih.
- Masukkan daging, ayam, udang, karot dan bunga kobis - biarkan sebentar.
- Masukkan tomyam paste dan biarkan mendidih.
- Masukkan semua sayuran lain, cili padi, garam secukup rasa.
- Angkat & hidangkan.
Bahan-bahan tomyam paste:
1 cawan cili kering yang dikisar halus
1/2 cawanl minyak untuk menumis
2 sudu bawang putih dikisar halus
3 sudu bawang merah dikisar halus
1 batang serai dikisar halus
1/2 inci halia dikisar halus
1/2 inci lengkuas dikisar halus
jus limau nipis secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara menyediakan tomyam paste:
- Panaskan minyak didalam kuali.
- Tumis bawang putih, bawang merah, lengkua, halia dan serai.
- Masukkan cili kering yang sudah dimesin dan kacau hingga naik minyak.
- Masukkan garam, gula dan jus limau nipis secukup rasa.
Mai Sepinggan!!
No comments:
Post a Comment