Monday, 11 March 2013

TOMYAM & TOMYAM

Balik kerja.... memikirkan apa yang aku nak masak untuk hari ini??

Kalau boleh, biarlah yang cepat dimasak & sedap dimakan.... dalam hal ini aku rasa baiklah masak tomyam saja... semua boleh dimasukkan sekali dalam periuk...& yang penting ia juga hot & spicy!!

TOMYAM !!!!!!!!!!!!!!


Tomyam.. biar pedas , nyum ! nyum!
Jom masak tom yam !!

Bahan-bahan:

4 sudu tom yam paste ( ikut selera, mau hot & spicy - lebihkan)
1 liter air
6 ekor udang basah (bersihkan)
2 ekor sotong basah (bersihkan dan potong)
1 ketul isi ayam (bahagian dada - bersihkan dan potong nipis)
50 gm daging daging (bersih dan potong nipis)ji jagung kecil
50 gm bunga kobis - potong kecil
50 gm karot - potong kecil
2 biji jagung kecil - potong kecil
1 batang celeri - potong
1 labu bawang besar- potong kecil
7 biji cili padi ketuk
1 biji limau nipis - ambil jus
2 helai daun limau purut - bersihkan 
50 gm kobis -potong nipis
1 biji tomato - potong empat
1 batang bunga kantan 
* apa-apa saja  sayuran yang anda minati
garam secukup rasa


Cara masak:
  1. Masakkan air sehingga mendidih.
  2. Masukkan daging, ayam, udang, karot dan bunga kobis - biarkan sebentar.
  3. Masukkan tomyam paste dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan semua sayuran lain, cili padi, garam secukup rasa.
  5. Angkat & hidangkan.
Bahan-bahan tomyam paste:

1 cawan cili kering yang dikisar halus
1/2 cawanl minyak untuk menumis
2 sudu bawang putih dikisar halus
3 sudu bawang merah dikisar halus
1 batang serai dikisar halus
1/2 inci halia dikisar halus
1/2 inci lengkuas dikisar halus
jus limau nipis secukup rasa
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara menyediakan tomyam paste:
  1. Panaskan minyak didalam kuali.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah, lengkua,  halia dan serai.
  3. Masukkan cili kering yang sudah dimesin dan kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis secukup rasa.


tomyam paste



Mai Sepinggan!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...