Untuk BBQ, yang paling utama ialah sos BBQnya . Aku guna sos yang digubah sendiri.... Terbaek!!! Dengan bantuan Aieshah....
Baban-bahannya:
4 set back rib atau tulang rusuk
Perapkan dengan sos BBQ semalaman |
4 cawan barbecue sos - caranya:
1 tin mushroom sup
1/2 cawan lada hitam
1 cawan tomato sos
1 cawan gula pasir
1/2 cawan madu
1 sudu kulit kayu manis
garam secukup rasa
* Campur semua sekali bahan di atas & kacau sampai sebati & pekat.
Cara menyediakannya:
- Perapkan rib / tulang rusuk semalaman.
- Panaskan oven ke 180 degree.
- Letakkan rib dalam dulang pembakar.
- Tutupkan dengan aluminium foil & masukkan dalam oven.
- Bakar selama 3 jam & balikkan serta sapukan sos barbecue
- Sapukan lagi barbecue sos, buka pembalut , bakar lagi sehingga keperang-perangan.
- Keluarkan dari oven dan hidangkan bersama kentang bakar.
Well done |
Hiris & hidang |
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment