Saturday, 2 March 2013

CENCARU SUMBAT

Ikan cencaru sumbat inti kelapa... my feveret la.... sama ada dipanggang atau digoreng , sangatlah menyelerakan.... Kalau kat kampung dulu bila nak panggang senang saja.... sepitkan dengan buluh.

Jom la buat cencaru sumbat untuk makan tengah hari ini.....



Cencaru sumbat berintikan kelapa

Bahan-bahannya:


6 biji cili kering 
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh kunyit 
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara membuatnya:

  1. Tumbukkan @ mesin  cili kering dan  jintan putih
  2. Masukkan  bawang merah, bawang putih dan  serai sehingga halus. 
  3. Masukkan kelapa parut, serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa. 
  4. Masukkan semua bahan kedalam kuali, goreng tanpa minyak sehingga kering airnya.
  5. Angkat dan sejukkan & masukkan ke dalam pulut serta bungkus.
  6. Bersihkan ikan cencaru dan belah belakang.
  7. Sendukkan inti tadi dan sumbatkan kedalam ikan cencaru dan sematkan dengan lidi.
  8. Panggang  atau goreng sehingga masak.
  9. Angkat dan hidangkan.
Panggang atau goreng? Ikut cita rasa...



Mai sepinggan !!







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...