Jom la buat cencaru sumbat untuk makan tengah hari ini.....
Cencaru sumbat berintikan kelapa |
Bahan-bahannya:
6 biji cili kering
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja)1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh kunyit
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara membuatnya:
- Tumbukkan @ mesin cili kering dan jintan putih
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan serai sehingga halus.
- Masukkan kelapa parut, serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan semua bahan kedalam kuali, goreng tanpa minyak sehingga kering airnya.
- Angkat dan sejukkan & masukkan ke dalam pulut serta bungkus.
- Bersihkan ikan cencaru dan belah belakang.
- Sendukkan inti tadi dan sumbatkan kedalam ikan cencaru dan sematkan dengan lidi.
- Panggang atau goreng sehingga masak.
- Angkat dan hidangkan.
Panggang atau goreng? Ikut cita rasa... |
Mai sepinggan !!
No comments:
Post a Comment