Seminggu berhari raya Cina... banyak cerita. Cuti yang panjang memang banyak benda yang boleh dilakukan.
Hasil gubahan Aieshah |
Apa yang seronoknya ialah dapat ber "yee sang" bersama keluarga. Yee Sang adat orang Cina., hari ini disebabkan oleh kahwin campur, kaum kerabat , sahabat serta berjiran dengan orang-orang Cina maka, bila tiba tahun baru sedap juga ber "yee sang" ...
Timun , karot diparut halus |
Yusheng atau Yee Sang ialah sejenis salad ikan mentah. Ia biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah ( aku guna Salmon) yang dicampur dengan cebisan sayur-sayuran beraneka sos perasa serta ramuan-ramuan lain.
Salmon juga mesti dipotong nipis-nipis |
Ramuan-ramuan yang biasanya digunakan ialah ikan salmon segar, berbagai jenis sayuran seperti lobak putih, lobak merah, cili, halia, daun limau purut, daun parsley Cina, kacang tanah cingcang (pilih jenama Shangtung), bijan goreng, keropok udang Cina, 5 spices. Sosnya pula diperbuat daripada sos plum, minyak bijan, minyak zaitun serta madu.
Koleksi Chopstik Aieshah |
Bahan-bahannya:
300 gm salmon segar (RM120/kg -MESTI yang betul-betul segar)
1 lobak putih
1 lobak merah
1 zucchini
1/4 betik muda
5 helai daun purut
1/2 biji sngkuang
1 ulas limau pamelo
1 paket kacang cincang halus
1 bungkus keropok udang
1 senduk bijan goreng tanpa minyak
1 sudu 5 spices
1 inci halia
2 sudu besar lemon jus
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos plum
1 sudu besar minyak bijan & minyak zaitun
Cara menyediakannya:
- Semua bahan-bahan di atas diparut @ dipotong halus-halus panjang.
- Susun di atas dulang besar & gaulkan.
Pilih keropok yang segar, rangup dan tuangkan minyak bijan |
Wah!! Ni betul-betul homemade fresh yee sang! My family and I should really try making this :D We have never tried making our own yee sang...this is so inspiring!
ReplyDeleteHi Petra...Aieshah's Ainuddin punya resepi, memang sedap..masam-manis semua ada :) Should try ...
Delete