Peluang dan rezeki untuk melancung sekali sekala ke negeri orang telah memberi peluang kepada saya membuka minda untuk menjamah dan merasai berbagai jenis makanan negara-negara lain. Baru-baru ini aku ke Bandung apalagi, makanan Sunda tak sah kalau tak ada sayur bening...
Hari ini, aku terasa nak masak sayur bening jagung dengan kacang panjang dan bendi...apa aja yang ada dan aku buat mengikut selera aku - campak-campak, akhirnya... sedapnya... berkhasiat pulak tu !!
Bening jagung dan sayuran |
Bahan-bahannya:
1 tongkol jagung manis ( dipotong empat)
1 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dipotong
4 biji bendi - dipotong
4 papan kacang panjang - dipotong
1 inci karot - dipotong
1 biji tomato - dipotong 4
2 biji cili kering
secubit jintan manis
sedikit bayam, jika suka.
garam secukup rasa
jika suka mangga muda sehiris
Caranya:
- Masukkan 600ml air ke dalam periuk dan masakkan.
- Masukkan jagung dan biarkan sampai mendidih.
- Masukkan semua sayuran dan jintan manis serta garam secukup rasa.
- Biar sampai masak tetapi jangan layu.
- Angkat dan hidangkan :)
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment