Tuesday, 4 June 2013

KERABU BELIMBING BULUH DAN DAUN SELOM

Kerabu daun selom !! Adoi, memang sangat sedap - merupakan kegemaran kami adik-beradik dari dulu sehingga sekarang, apatah lagi kalau dimakan bersama nasi panas... Kerabu ini asli dari Perlis....

Sebenarnya taklah susah buat kerabu ini.... resepi ini adalah yang diperturunkan oleh Allahyarham emak kami.. Memang tiada tandingan !! Mudah  dan sedap !



Belimbing buluh dan daun selom dihiris


Bahan-bahan yang perlu ditumbuk 


Campur semua bahan dan perisakan
Bahan-bahannya:

1 ikan daun selom - dibersihkan dan potong halus
10 biji belimbing buluh dipotong halus
5 sudu besar kerisik
1/2 cawan santan pekat
1 ekor ikan kembung dibakar - diambil isi (optional) - boleh ganti dengan udang basah 
5 ulas bawang merah - di tumbuk 
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus
1/2 inci halia - ditumbuk halus
1/2 inci lengkuas - ditumbuk halus
2 batang serai - dihiris dan ditumbuk halus
7 biji cili padi - ditumbuk halus
garam dan gula merah secukup rasa.


Cara menyediakannya:

  1. Campurkan semua bahan yang ditumbuk bersama daun selom dan belimbing buluh.
  2. Masukkan kerisik, isi ikan, garam dan gula dan gaul sehingga sebati.
  3. Hidangkan bersama nasi panas.

* kalau guna belimbing, tak perlu air asam lagi

Kerabu yang siap digaul 



Mai Sepinggan !!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...