Wednesday, 5 June 2013

MIAENG KAM, MIENG KHAM, MIANG KUM , Thai: เมี่ยงคำ

Mieng Kam adalah sejenis makanan ringan - "comfort food" dari negara jiran, Thailand. Kalau kita ke Thailand, Mieng Kam ini ada dijual di merata tempat, dari tepi-tepi jalan sehingga ke hotel-hotel. Aku pernah bawa untuk kawan-kawan di KL merasa... masing-masing takut untuk mencuba, tetapi bila dah rasa sekali hmm nak lagi...

cili padi, bawang besar, limau nipis, kacang,
halia, kelapa, udang kering, daun kaduk
dan sirap/manisan
kelongsong diisi dengan miaen kam


Bahan-bahan miaen kam 
Kalau orang utara, Miaeng Kam ini tidak asing kerana batas sempadan antara Perlis dan Siam tidak memisahkan makanan......

Hmmm.. bagi yang takut mencuba, ikut saja instruction dan nikmati kepelbagaian rasa dalam Miaeng Kam ini - manis, masam, pedas, masin, lemak.. menarik !!

Jom cuba  Miaen Kam -  Thai: เมี่ยงคำ !!

Bahan-bahannya;
20 helai daun kadok - dibersihkan 
1 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak)
3 sudu besar udang kering
1 biji limau nipis - dikupas dan potong dadu kecil-kecil
2 cm halia - dibersihkan dan potong dadu kecil-kecil
1 biji bawang besar -  dipotong dadu kecil-kecil
1 cawan kelapa segar - dipotong halus dan goreng tanpa minyak
8 biji cili padi - potong kecil-kecil 

Sosnya:

1 cawan gula melaka
7 ekor udang kering - tumbuk
1 cawan air
garam secukup rasa

* semua bahan di atas dimasak bersama sehingga pekat. Angkat dan sejukkan.

Cara menyediakannya:

  1. Bentukkan daun kaduk seperti bentuk kon.
  2. Isikan serba sedikit bahan-bahan di atas kedalam kon kaduk.
  3. Masukkan satu sudu teh sos ke dalam daun kaduk yang berisi bahan tadi.
  4. Siap untuk dimakan dan nikmatilah kombinasi rasanya yang pelbagai...



Mai sepinggan !!




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...