Wednesday, 5 June 2013

PASTA - FUSILLI dengan CENDAWAN

Hello... hari ini kita  bertukar selera BERPASTA seperti orang Itali.. Kalau sesiapa berminat dengan Fusilli masak dengan cendawan, kita boleh cuba. Pasta ini hanya menggunakan cendawan semata-mata , jadi hari ini kita boleh kira vegetarian ....

Bahan-bahannya:

225 gm cendawan -  kita beli fresh cendawan atau yang  kering kenalah  rendam sehingga kembang 
1 sudu teh  thyme fresh dicincang - boleh beli kat cold storage / tesco pun ada
1 sudu teh oregano fresh dicincang 
4 ulas bawang putih salai - diketuk
350 gm fusilli
200 ml krim masak 
garam dan lada hitam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis (resepi asal pakai butter)

Cara menyediakannya:
  1. Panaskan minyak/ butter, masukkan bawang putih diikuti dengan cendawan.
  2. Masakkan dan kacau selama 10 minit - api sederhana sehingga cendawan lembut.
  3. Masukkan garam, lada dan oregano serta thyme.
  4. Isikan air dalam periuk lain untuk masak pasta - ikut saja arahan di kotak/ bungkusan fusilli.
  5. Bila pasta sudah masak, tapiskan ke dalam mangkuk.
  6. Bila cendawan sudah masak, kuatkan sedikit api dan masukkan krim kacau hingga menggelegak.
  7. Angkat dan tungkan ke atas pasta dan taburkan thyme dan oregano yang lebih sebagai hiasan.
  8. Hidangkan.

Fusilli dengan cendawan

Mai sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...